Arvostus nollissa

Olin yli neljäkymmentä vuotta valtion omistaman alkoholijuomatehtaan Altian palveluksessa, Koskenkorvalla kunnossapitopuolella.  Yhtenä päivänä (viime vuoden puolella) tuli vain ilmoitus, että teidät ulkoistetaan kahden viikon kuluttua. Samoin kävi voimalaitoksen työntekijöille. Yhteensä 27 henkilöä ulkoistettiin tuotannon tehostamiseksi, lisäksi neljä henkilöä sai potkut. Mitä tällä haettiin, ei ainakaan säästöjä. Saatiinpahan toimitusjohtajalle hyvät lähtörahat, kun ei se siinä vaiheessa tiennyt että hänetkin ulkoistetaan. (Lähtö olisi pitänyt tapahtua vain 3 vuotta ennemmin, olisi nuokin bonukset jäänyt yhtiölle!) Myyntikuntoon laittoahan se oli. Perseelleen kuitenkin meni.

Kyllä tavallista kansaa vierähän ku pässiä narusta. Ihmettelen valtion omistajaohjausyksikön tyyliä, onko mopo karannut käsistä? Siellä ollaan ulkona kuin lumiukot, sinnekin pitäisi saada asiantuntijoita eikä politiikkoja. Samalla voisi ulkoistaa yhtiöiden johdon ja koko omistajaohjausyksikön, eikös Aasiasta saa hyviä yritysjohtajia ja halvalla? Kaikissa yhtiöissä, missä valtio on osakkaana, ei voida suurimpana osakkaana puuttua toimivan johdon tekemiseen, näin on asia ilmoitettu.

Onko tämä yhtiöiden alasajoa vai petausta myymiselle alehintaan ulkomaalaisille yritykselle? Esimerkkinä voisi pitää Kemiran lannoitetehtaan myyntiä norjalaisille, eikö siitäkään opittu mitään?

Ulkoistuksen yhteydessä me työntekijät emme saaneet Altian puolelta muuta palautetta kuin, että työpuhelimet pitää palauttaa heti huomenna, jolloin meiltä olisi mennyt henkilökohtaisetkin puhelut poikki. Muunlaista kiitosta emme ole saaneet. Siinä sitä onkin arvostusta kerrakseen, oikein tuli hyvä mieli, me luulimme tekevämme itsellemme hyvän työn, kun teimme kaikkemme yhtiön eteen. Kyllä me nyt pääsimme luuloistamme. Duunari kun saa lähteä ei tule mitään kultaista kädenpuristusta. Ei palkittu pitkäaikaisesta työsuhteesta eikä saatu erorahoja.

Toki tilanne voisi olla huonompikin, lopputilihän on pahin mahdollinen. Tulee vain mieleen, kun puhutaan työurien jatkamisesta, millä niitä jatketaan, jos työt viedään alta, olimme onnekkaita, työnantaja vain vaihtui.