Case Altia
Sain tiistaina 20.5. aamupäivällä puhelun Yleisradion toimittajalta. Hän tiedusteli, mitä mieltä olen juuri ulos tulleesta valtion lisäbudjettiesityksestä, johon on sisällytetty Altian myynti. Kerroin olevani kilometrin etäisyydellä Pohjanmaan radion toimituksesta ja vapaa haastatteluun alle puolen tunnin. Siitä alkoi päivä rullaamaan, ensimmäinen tv-haastattelu takana ja iltaan mennessä olin puhunut yli 70 puhelua, enemmän tai vähemmän samasta asiasta.
Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun Altian myynnistä käydään keskustelua, viimeksi keväällä 2013 olimme saman asian äärellä, mutta aina myyntiaikeet vetävät kuitenkin jalat alta.
Keskiviikkona lähdin sekavissa ajatuksissa Kiljavalle SEL:n liittohallituksen kokous- ja koulutuspäiville, jossa aiheen tiimoilta käytiin monia keskusteluja. Torstain aikana saatiin selville, että Altian asia on eduskunnan lähetekeskustelussa jo seuraavalla viikolla, tiistaina 27.5. Välittömästi me altialaiset, SEL ja monet muut aloimme tahoillamme vaikutustyöhön sekä järjestelemään mielenosoitusta eduskuntatalolle kyseiseksi päiväksi.
Viikonloppu meni itselle rakkaan harrastuksen parissa, lauantaina aamulla Porissa kesän ensimmäiset moottoripyörän kiihdytyskisat ja pikkubussillinen sponsoreita kyytiin. Kisat menivät kuitenkin sumuisissa merkeissä, Altian tilanne pyöri mielessä, voitto kuitenkin tuli jostain syystä.
Sunnuntaina ja maanantaina töihin aamu kuudesta iltakuuteen, lukuisia puheluita ja sähköposteja Altian tilanteesta. Tiistaina eduskuntatalolle mielenosoitukseen ja keskiviikkona työpaikalle koulutukseen koko päiväksi. Ensimmäisen viikon sisällä kysyttiin mielipiteitä ja kannanottoja lukuisiin eri suuntiin. Mauri Pekkarinenkin soitti ja kyseli viime hetken tarkennuksia. Muistutin Mauria siitä, että olen ollut ovellasi vuonna 2001, Pro Koskenkorva liikkeen myötä vetoamassa myynnin estämiseksi, silloin itse olit hallituksessa kauppa- ja teollisuusministerinä meitä myymässä.
Torstaina pidin pekkasen, oli aika kova viikko takana. Iltapäivällä taas pyörän pakkaus kyytiin, perjantaina lähtö kisoihin Haapsaluun, kaksipäiväiset kisat Eestin ja Baltian sarjassa venyivät päivällä, myöhästyimme kotilautasta.
Vuosien saatossa on pyydetty valtion omistajaohjauksesta vastaavaa ministeriä apuun milloin missäkin asiassa (esim. Finnair, Altia) ja aina tulee sama vastaus: Valtio ei voi puuttua toimivan johdon tekemisiin, elleivät he riko lakia, yhtiöiden hallitus vastaa asioista. Nyt tämä samainen porukka kuvittelee pystyvänsä vaikuttamaan mahdolliseen tulevaan Altian omistajaan sanelemalla sellaisia ehtoja, mitkä normaaleissa yrityskaupoissa eivät ole tavanomaisia. Se, mitä tässä kaupassa mahdollisesti uhrataan, on tuhansien ihmisten toimeentulo ja millä hinnalla? Poliitikot kertovat, että osa kauppasummasta, mukana mm. Destia, käytetään valtion velan lyhennykseen. Suomen valtion velanottotarve tälle vuodelle on 8 miljardia euroa, joka tekee keskimäärin 22 miljoonaa euroa joka päivä. Mikäli Altiasta saataisiin 300 miljoonaa euroa, se tarkoittaa, että noin kahteen viikkoon ei tarvitse ottaa lisää velkaa. Mutta eihän tämä ole mikään ratkaisu valtion talousongelmiin, vielä jää 350 päivää, jolloin tarvitaan lisää rahaa noin 22 miljoonaa joka päivä.
Kisojen jälkeen töihin taas normaalisti keskiviikkona 4.6. ja päivän aikana lobbausta usealle taholle, esimerkiksi Ruralia-instituuttiin, joka aloittaa selvityksen Altian myynnin mahdollisista vaikutuksista maakunnalle (selvitys valmistuu 9/2014). Eduskunnan kyselytuntia 12.6. tuli seurattua tiiviisti aiheen tiimoilta. Asiaa käsiteltiin myös valtionvarainvaliokunnassa, jossa asia lopulta meni äänestykseen koska mm. perussuomalaiset, keskusta ja vasemmistoliitto olivat vastustaneet Altian myyntiä. Äänestystulos oli kuitenkin kokoomuksen ja demareiden äänillä selvä, valiokunta hyväksyi lisätalousarvioesitykseen sisältyvän hallituksen esityksen valtion juomayhtiö Altian myynnistä. Valiokunta vaatii kuitenkin myynnille tiukkoja ehtoja.
Kyselytunnin jälkeen laitoin henkilökohtaista palautetta SDP:n Antti Rinteelle, joka piti vaalipuheen Koskenkorvalla viikkoa ennen puoluekokousta, jossa hän oli ehdoton Altian myynnin osalta. Nyt hän on asiasta jo eri mieltä. Rinne soitti takaisin seuraavana päivänä ja yritti rauhoitella: huonolle ostajalle ei myydä.
Viime lauantaina tämä soppa sitten vaikutti jo ajohommiinkin, olin Hyvinkään kisoissa vasta toinen! Sunnuntai meni sitten taas töissä iltakuuteen ja sen jälkeen lähdimme mökille. Olemme täällä luultavasti sunnuntaihin, mutta huomenna kello 14, aion katsoa eduskunnan täysistunnon. Kaapissa on varattu kuohuviiniä, mutta jos äänestys on pelätyn kaltainen, täytyy juoda olutta suruun.
Uskomatonta toimintaa sanon minä.
(kirjoitusta muokattu 18.6.2014 ja poistettu valtiovarainvaliokunnan äänestystulos, jossa oli virhe. Epähuomiossa vasemmistoliiton oli ilmoitettu kannattavan myyntiä valiokunnan kokouksessa, vaikka valtiovarainvaliokunnan mietinnössä, johon voi tutustua tästä, on merkitty puolueiden vastalauseet Altian myyntiä kohtaan. Vastalauseiden mukana myös vasemmistoliiton kannanotto Altian myyntiä vastaan.)