En leiki sun kaa

Viime viikkuvakoina julkisuudessa on puhuttu paljon koulukiusaamisesta. Vasta muutama päivä sitten uutisoitiin lukiolaisesta, joka puuttui teinipojan kiusaamiseen bussipysäkillä. Nyt myös Suomen Lukiolaisten Liitto on aloittanut näyttävän Kutsu mua oikealla nimellä – kampanjan kiusaamista vastaan.
Koulukiusaaminen on ongelma, josta jokaisella on varmasti kokemuksia: kiusaajana, kiusattuna tai vaikka vain sivustakatsojana. Valitettavasti kiusaaminen ei rajoitu pelkästään koulumaailmaan. Kiusaamista tapahtuu myös työpaikoilla, aikuisten ihmisten välisissä suhteissa. Jos koulukiusaamisesta kertovat uutiset saavat meidät aikuiset hätkähtämään, tulisi myös työpaikkakiusaamiseen suhtautua yhtä vakavasti.

Elokuun Elintae (sivu 16) tarttui ajankohtaiseen aiheeseen ja julkaisi työpaikkakiusaamiseen liittyvän uutisen. Peräti 100 000 työntekijää kokee tulleensa kiusatuksi, joka päivä työpaikallaan.  Uutisesta löytyvät myös ohjeet, joilla työpaikkakiusaamiseen voi ja pitää puuttua.

Kiusaaminen, tapahtui se sitten koulussa tai työpaikalla, parisuhteessa tai harrastuspiireissä, jättää aina jälkensä. Työpaikalla tapahtuvaan kiusaamiseen puuttuminen voi olla monelle kynnys, jota ei uskalla ylittää. Ei, vaikka ollaankin aikuisia. Myös aikuisten maailmassa on helppo ummistaa silmänsä tai pahimmassa tapauksessa sanoa työkaverille: Ei, en leiki sun kaa.  Työpaikkakiusatun voi olla myös vaikea uskaltaa kertoa kokemuksistaan tai kieltää kiusaajaa kiusaamasta: ”Hei, sä loukkasit minua, älä viitsi enää tehdä noin. Lopeta” ovat sanoja, joita on joskus uskomattoman vaikea sanoa.  Tästä syystä vastuu on myös työkavereilla. Jos näet ja koet, että työpaikallasi on työpaikkakiusaamista, uskalla puuttua, ole rohkea! Asioiden selvittämisellä voi olla koko työpaikan ilmapiiriä parantava vaikutus. Voit myös pelastaa työkaverisi tulevaisuuden.

Kaikkien kanssa ei työpaikalla tarvitse olla sydänystävä. On kuitenkin tärkeää pitää työkavereihin asialliset välit. Se, että jättää huomioimatta, eristää porukasta, nälvii tai pahimmassa tapauksessa loukkaa toisen fyysistä koskemattomuutta, on kiusaamista. Muutama vuosi sitten kirjoittelin aiheesta Elintakeeseen. Tällöin taustoittaessani juttua, juttelin erään SEL:n jäsenen kanssa, joka oli kokenut kiusaamista niin työkavereiden kuin myös työnjohdon puolelta. Tilanne oli äitynyt niin pahaksi, että lopulta jäsenen työmotivaatio laski ja hänen oli yhä vaikeampi mennä töihin, sairauslomia kertyi. Pitkään jatkunut kiusaaminen aiheutti masennusta ja pahaa oloa. Vielä vuosien jälkeenkin jäsenellä oli edelleen ikävistä tilanteista pahat muistot ja arvet jäljellä, parantuvatko ne koskaan, sitä ei tiedä. Kiusaaminen ei ikinä ole hyväksyttävää.

Kutsu mua oikealla nimellä – kampanja haastaa kaikki suomalaiset näyttämään esimerkkiä ja rakentamaan sellaista ilmapiiriä, jossa kukin tulee nähdyksi omana itsenään. Tästä kampanjasta voi ottaa mallia myös työpaikoille: Näe työkaverisi, ole ystävällinen, ota opiksi ja puutu ajoissa! Uskallatko Sinä tarttua haasteeseen?