Huonoja uutisia
Eilinen työpäivä Hartwall Lahdessa muuttui kuultujen yt-uutisten jälkeen hyvin mustaksi. Työnantajan antama ilmoitus mahdollisesta, jopa 140 ihmisen vähentämistarpeesta sai mielet apeaksi. Uusi omistaja ehti olla firmalla vasta viime kesästä, 60 päivän omistajanvaihdokseen liittyvä siirtymäaika ehti juuri ja juuri umpeutua, kun tieto yt-neuvotteluista annettiin.
Olen aloittanut oman urani Hartwallin Tornion panimossa, Lapin Kullalla, nuorena tyttönä. Tiedän, mitä yt-neuvottelut voivat pahimmillaan olla, ne voivat aiheuttaa irtisanomisia tai jopa koko tehtaan toiminnan lopettamisen. Minäkin olen yt-neuvottelujen tuloksesta johtuen laittanut koko elämäni uusiksi. Kun tieto Tornion panimon lopettamisesta tuli vuonna 2009, tarjouduin siirtymään Lahteen. Taakse jäivät ystävät ja perhe, tilalle tuli uusi työyhteisö ja elämä Lahdessa.
Yt-neuvottelut eivät ikinä ole työpaikalla kiva tai helppo asia. Pelko työpaikan menettämisestä kummittelee pakolla mielessä. Yleinen työllisyystilanne ei ole hyvä, entä jos irtisanottujen joukossa olen myös minä, saanko uusia töitä? Pelon tunteelle ei tietenkään voi mitään, mutta sille ei saa antaa liikaa valtaa. Mieli on maassa ja olo voi olla tukala, mutta asian miettiminen ja murehtiminen liiaksi etukäteen ei auta. Pitää uskaltaa luottaa siihen, että mitä ikinä käykin, siitä selviää. Minäkin olen selvinnyt, saanut uuden mahdollisuuden, kodin ja työpaikan, jossa olen viihtynyt, kokemusta siis löytyy.
Uskon, että kaikilla Lahden tehtaan työntekijöillä on tällä hetkellä sama toive siitä, ettei työpaikkoja menetettäisi ja kukaan ei saisi potkuja. Luottamushenkilöt neuvottelevat työantajan kanssa ja toivottavasti neuvotteluissa työnantaja on valmis etsimään myös vaihtoehtoisia ratkaisuja irtisanomisten välttämiseksi. Luottamushenkilöt ovat meidän äänemme neuvottelupöydässä ja meitä varten. Heiltä voi mennä kysymään ja pyytämään apua, jos olo muuttuu liian tukalaksi. Yksin ei kenenkään kannata tässä epävarmuuden tilassa jäädä. Puhu työkaverille, luottamushenkilölle tai vaikka työterveyshuollossa, apua saa sitä pyytämällä.
Se mikä harmittaa on, että osasyy näihinkin yt-neuvotteluihin on korkea alkoholivero ja alkoholin lisääntynyt tuonti ulkomailta, esimerkiksi Virosta. Kiristyneen veropolitiikan vaikutukset voidaan nähdä heti, tulos on juuri tämän kaltainen, yt-neuvottelut ja ihmisten epävarmuus lisääntyy. Myös alkoholin rahtaaminen ulkomailta tuo uhkia Suomessa juomayhtiöissä työskentelevien tulevaisuuteen. Kannattaa miettiä, tukeeko kotimaista työtä ostamalla Suomessa valmistettuja tuotteita, vai kantaako halpaa tuontitavaraa ulkomailta, joka vähentää suoraan työpaikkoja.