Jälkiviisastelua Siikarannasta

Olin hallinnon kokouspäivillä ja koulutuksessa Siikarannassa 25–27.11. Siellä päähuomio keskittyi tuleviin TES-neuvotteluihin. Harrastan tässä hiukan maailman parasta viisautta eli jälkiviisautta päivien anneista .Jotkut arvostelivat PAM:a kun he hinnoittelivat jo vuosi sitten kaupan sunnutaiaukiololle hinnan, minusta he tekivät aivan oikein kun tunnustivat tosiasiat ajoissa ja tekivät sopimuksen, jolla parannetaan työntekijöiden työehtoja. Tähän voi sanoa, että tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku hyvä, PAM!

Kokouksessa todettiin myös, että valtakunnallinen TES:n teko ei eroa suuremmin paikallisesta sopimisesta, niinhän se periaatteessa on. Joskus on kylläkin tehtävä asioita, mitkä eivät kaikkia miellytä. Itse olen niin joutunut tekemään, ja niin ovat minua edeltävätkin pääluottamusmiehet joutuneet tekemään ainakin täällä meillä Kotkassa. Toivoisi enemmän rohkeutta myös valtakunnallisiin sopimuksiin, sillä kaikkia ei voi miellyttää eikä kaikille kumartaa yhtä aikaa, joillekin saattaa jäädä mustapekka käteen, mutta sille ei vain aina voi mitään. Minusta pitäisi katsoa edes joskus enemmän kokonaisuuden etua ja arvioda tulevaa ”mitä sitten jos ei tehdä mittään”, sillä Kesko ja Osuuskauppaväki kyllä pitävät huolta, että tavarat ovat hyllyssä heidän haluamallaan tavalla. Sanoo siihen sitten SEL tai ETL mitä tahansa.

Valtuuston kokouksessa nuoret miehet liha- ja leipomoalalta pitivät napakat puheenvuorot alojensa ongelmista ja esittelivät uusia linjauksia ja ajatuksia. Se oli hyvä, sillä rohkeutta tarvittaisiin näihin meidänkin sopimuksiin. Teollisuutta edustava valtuutettu totesi kokouksessa, että hänestä välillä tuntuu, ettei SEL:ssa ole muita kuin liha-alan ja leipomoiden ongelmia, vaikka on niitä ongelmia teollisuudessa ja meijereissäkin(esim:määräaikaisten kohtelu). Vai onko se niin, että se kuka huutaa koviten niin hänen äänensä kuuluu ja vaikuttaa eniten myös SEL:ssä? Kokouksessa mainittiin myös, että päätä ei saa työntää pensaaseen, kun tulevia työaikakysymyksiä ratkotaan. Minusta kyllä sitä päätä ei olla koskaan sieltä pesaasta edes pois otettu!

 

Vesa Enqvist

 pääluottamusmies, Danisco Sweeteners, Kotka
SEL:n liittohallituksen jäsen