Luottamushenkilö, kuka tukee sinua?

Luottamushenkilö on odotusarvoisesti henkilöstön ja jopa työnantajan tukena.  Mutta kuka tukee ja kuuntelee luottamushenkilöä?

Vaikka luottamusmies on henkilöstön valitsema ja ammattiosaston hyväksymä, niin perustyö on hyvin yksinäistä. Miten hän pystyy ja jaksaa toimia tehtävässään polttamatta itseään loppuun? Samankaltaisia ongelmia sekä haasteita on kaikilla luottamushenkilöillä, olipa työpaikka minkä kokoinen ja mitä alaa tahansa.

Moni luottamustoimeen lähtevä haluaa auttaa muita, haluaa vaikuttaa asioihin ja haluaa korjata epäkohtia. Osa lähtee mukaan työkavereiden pyynnöstä ja osa siksi, että kukaan muukaan ei ollut halukas toimea vastaanottamaan.

Jaksamisessa auttaa liikunta, erilaiset harrastukset sekä perhe ja ystävät. Moni on joutunut jopa opettelemaan, että miten työt jätetään työmaalle. Töiden delegointi työsuojeluvaltuutetun ja varahenkilöiden kanssa helpottaa jaksamista. Kantava voima on myös liiton ja työkavereiden tuki. Vertaistukea työhön saa muilta samoissa tehtävissä toimivilta henkilöiltä erilaisilla kursseilla ja koulutuksessa.

Keskinäinen luottamus ja kunnioitus työnantajan ja luottamustoimenhoitajan kesken on tärkeää. Jaksamista voisi parantaa parempi tiedonjako työnantajalta. Osa työnantajista kertoo asioista hyvin nihkeästi. Aivan kuin luottamushenkilöiden pitäisi olla salapoliiseja saadakseen tietoja asioiden hoitoon. Sääntöjen, lakien ja asetusten ymmärtäminen ja noudattaminen olisi tärkeää. Vapautusaika on useilla toimenkuvaan nähden liian lyhyt.

Yhteiskunnallinen asetelma on edelleen kivikautinen. Ikään kuin työantajan ja työntekijöiden pitäisi olla aina tukkanuottasilla. Suurimmalta osin työpaikat ovat nykyään niin suuria, ettei omistajia tavallinen duunari edes näe, ainoastaan työnantajan edustajia. Pikkupomot haluavat vääntää joka asiasta, vaikka tavoitellaan samoja asioita. Voisi jopa puhua vallan väärinkäytöstä.

Onneksi luottamushenkilöt ovat aivan oma lajinsa, joka löytää kuitenkin erilaisia keinoja selviytyä niin työtehtävissään kuin itsensä kasassa pitämisessä. Onnea kaikille valitsemillaan poluilla!

Kommentit

Kirjoita kommentti

XHTML: Voit käyttää näitä koodeja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>