Mikä kaikki kalvaa demaritoimitsijan mieltä?
Edellisen viikon aikana tapasin valtaosin mahtavia ihmisiä, tästä kiitos ideologiallemme, joka vetää kuin magneetti samalla tavoin ajattelevia ihmisiä nokakkain. Siispä kiitän vielä kertaalleen Mikkelin ammattiosasto 015, kun sain vierailla kevätkokouksessanne, mukavien savolaisten parissa tunnelmallisessa ravintola Tallissa, ja kiitokset Karhulan vientiteollisuuden miehelle keskustelevasta lauantaipäivästä.
Siinä oli ne edellisen viikon piristysruiskeet. Negatiivisia tuntoja aiheutti liitossamme valtaapitävien käytös. Millään ei tunnu olevan rajaa vassariryhmän ajaessa omia intressejään joka taholla. Hyvin perustellutkin esitykset kumotaan törkeällä teloitushengellä. Meille ei tule lusikalla vaikka kauhalliseen oltaisiin oikeutetut. Ja toiset vetää kattilalla vaikka kauhallinen olisi kyllin, muistaen 2007 edustajakokousvaalien tulos! Onkohan mitään asioita, jotka hoidettaisiin aitona yhteistyöjärjestönä?
Jos mua kaivelee vassarit, niin kaivelee porvaritkin. Media Suomessa on vahvasti oikealla ja kovasti lehdistö ja TV:kin ovat kummastelleet ja arvostelleet varsinkin AKT:n työtaistelutoimia. Aiemmin arvostelivat Paperiliiton toimia työläisten etujen ajajana, siis silloin, kun paperiteollisuudella meni Suomessa hyvin. Kuorolauluahan tuosta tulee ja tehokasta sellaista, kun mukana on porvarilehdistö, porvarihallitus ja Elinkeinoelämän keskusliitto.
Työläinen tuntuu olevan ahne ja maamme ahdinkoon ajava rikollinen. Rikollisen leiman porvarit todellakin haluaisivat antaa ihmisille, jotka ovat merkittävällä työpanoksellaan rakentaneet tämän Euroopan Japanin. Nyt on vahvasti ollut esillä perustuslain suoma lakko-oikeus, työntekijöille elintärkeä oikeus puolustautua, hakea oikeuksiaan toimeentuloon, tai esim. parempia työskentelyolosuhteita jäädäkseen aikanaan terveenä hyvin ansaitulle eläkkeelle! Koskaanhan lakkoon ei päästä, vaan siihen ajaudutaan, mutta mahdollisuus ilmaista tyytymättömyytensä laillisen lakon muodossa on oltava tulevaisuudessakin. Viime viikolla mediassa entinen valtakunnansovittelija kummasteli laittomien lakkojen määrää Suomessa vuonna 2009, 172 lakosta vain 7 oli laillista, itse kummastelisin tuota seitsemän laillisen lakon määrää, onkohan laillisesta työtaistelutoimenpiteestä tehty nyt jo liian hankalaa?
Vielä varoituksen sana porvareiden ja työnantajien vehtaamisesta, sairausvakuutuslakia on muutettu vuoden 2010 alusta. Muutos koskee osasairauspäivärahaa ja sen alkamisajankohtaa. Kun alkuperäinen säädös vuodelta 2007 mahdollisti osasairauspäivärahakauden alkamisen 60 sairauspäivän jälkeen, nyt porvarihallituksen rukkaama muutos mahdollistaa osasairauspäivärahakauden alkavan sairausvakuutuslain mukaisen omavastuuajan, eli sairastumispäivä + yhdeksän päivää jälkeen.
Kun maahamme tuli viime eduskuntavaalien seurauksena porvarihallitus, ottivat hallituksen taustajoukot osasairauspäivärahauudistuksen teemakseen, verukkeenaan osasairauspäivärahajakson vähäinen käyttö ja tavoitteenaan saada osasairauspäivärahakausi alkamaan jo ensimmäisestä sairauspäivästä. Sellaisena sentään ajatus ei mennyt läpi, mutta tälläkin versiolla voi olla huolestuttava vaikutus työehtosopimusten sairausajanpalkanmaksumääräyksiin. Työnantajat työntävät sairausajanpalkanmaksuvelvoitettaan yhteiskunnalle, näin varsinkin työpaikoilla, joissa työterveyspalvelut ovat työnantajan ohjailtavissa ja/tai työntekijät painostettavissa täysiltä sairauspäiviltä osasairauspäiville, jos työpaikalla ei ole esim. luottamusmiestä!
Kyllä sosialistisihteeriä korppee, ja vielä kelloakin siirreltiin tunti eteenpäin!
Jouni Hiltunen
sosiaalisihteeri, SEL ry
ps. Tästä tuli vähän nettiblogi tyyppinen kirjoitus, se muuten on paljon mieheltä, jolla ei omia kotisivuja ole ja joka ei naamakirjassakaan häärää.