Mistä äänestämme huhtikuussa?
Sipilän hallitus on ollut leppymätön työntekijöiden ja työttömien aseman heikentäjä. Hallituksen kirkkaimpana linjana on ollut kolmikantaisen sopimisen alasajo ja tahto heikentää ay-liikettä.
Hallitus aloitti reilut kolme vuotta sitten taipaleensa uhkailemalla meitä kaikkia tavallisia palkansaajia pakkolaeilla, jos ay-liike ei taivu hallituksen tahtoon. Kovan painostuksen alla jouduttiin sopimaan kiky-ratkaisu. Esim. työajan lisääminen 24 tunnilla oli parempi kuin Sipilän alun perin tavoittelema työajan lisääminen 100 tunnilla. Hallitus niin ikään siirsi kikyn yhteydessä työnantajien sosiaaliturvamaksuja työntekijöille neljän miljardin edestä.
Kikyn jälkeen on täysin häikäilemättä leikattu työttömyysturvaa, pidennetty koeaikaa, helpotettu perusteettomia määräaikaisia, lievennetty irtisanotun takaisinottovelvoitetta, laillistettu nollasopimukset ja toteutettu aktiivimalli. Kikyn yhteydessä annettu lupaus, että heikennyksiä ei enää tehdä, petettiin surutta. Myös työlakeja luvattiin valmistella yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa, vaan toisin kävi. Tuotiin esitys irtisanomissuojan heikentämisestä.
Toinen tie on edelleen mahdollinen. Kyse on vain halusta. Työelämän ja sitä säätelevän lainsäädännön rakentaminen sekä sopimusten solmiminen tulisi jatkossa toteuttaa yhdessä työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen kesken. Sopimusyhteiskunta edellyttää sopimista kaikkien osapuolten kesken, ei sanelua.
Tästä on kysymys myös kevään eduskuntavaaleissa. Jatkuuko vaalien jälkeen vielä politiikka, joka tähtää työehtosopimusten yleissitovuuden purkamiseen ja työpaikkakohtaiseen tai yksilölliseen työsopimusten sopimiseen? Politiikka, jossa työllisyysasteen korottamiseen pyritään halpatyömarkkinoiden kautta?
Jos porvarit pysyvät vallassa, uhkana on myös ansiosidonnaisen työttömyys- ja sosiaalivakuutusturvan heikentäminen, jos ei peräti alasajo, ay- jäsenmaksujen työnantajaperinnän ja verovähennysoikeuden poisto sekä ylipäänsä ay-liikkeen heikentäminen mm. poliittisten- ja muiden lakkojen rajoittamisella.
Onko edellä kirjoitettu vaalipropagandaa? Ei – ne ovat lainauksia pääministeri Juha Sipilän (kesk.), valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.), ministeri Sampo Terhon, (sin.), Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen (kok.), Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen (kessk.), sekä Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Juho Romakkaniemen (kok.) julkisista puheista.
Eli seuraavan porvarihallituksen ohjelma on jo kirjoitettu ja em. tavoitteet ovat varmasti siinä mukana.
Herroilla ja rouvilla on enää kaksi estettä: Suomen kansa ja ammattiyhdistysliike.
Kommentit