Palatkaa ruotuun, työnantajat!

Kirjoituksen otsikko on SAK:n viime viikolla pidetyn valtuuston päätöslauselman otsikko. Valtuusto kokoontui Kiljavan opistolla ja parin päivän aikana kuulimme monta hyvää puhetta ja ajankohtaisia asioista eri liittojen valtuutetuilta. Esimerkiksi SEL:n edustajista kokouksessa, Tiina Heinonen ja Anne Korkeamäki, pitivät hyviä puheita mm. kotimaisen ruuan arvostuksesta ja esittivät huolensa sairauslomapäivien karenssiehdotuksista.

Yleistunnelma kokouksessa oli hyvin aktiivinen ja välillä jopa sähköinen. Selvästi oli huomattavissa, että ihmisten mieltä painoivat nimenomaan raamisopimuksessakin sovitut luottamus-ja koulutuspäivät ja työnantajien irtautuminen sovituista asioista. Kokous oli yksimielinen siitä asiasta, että kiista koulutuspäivistä täytyy saada ratkaistua, ennen kuin luottamusta työmarkkinoille voidaan lähteä rakentamaan uudelleen.

Olen iloinen, että saan olla mukana edustamassa selliläisiä SAK:n valtuustossa. Meneillään oleva kausi on minulle valtuustotyöskentelyssä toinen ja koen, että valtuustossa käsiteltävät asiat ovat jokaiselle meille selliläisellekin tärkeitä varsinkin, kun ammattiyhdistysliikettä tarvitaan nyt erityisen vahvasti huolehtimaan työntekijöiden oikeuksista.

Valitettavasti työelämässä on tällä hetkellä vallalla buumi, jossa lisääntyvät irtisanomiset ja lomautukset ovat yhä useamman työntekijän arkipäivää. Tänä syksynä elintarvikealallakin olemme saaneet seurata raskaita yt-neuvotteluja, esimerkiksi Saarioisen osalta. Kehittynyt tilanne laittaa helposti miettimään, mihin tämän maailma on menossa. Yhä useampi nuori on työttömänä ja ylipäätään työnhakijoiden määrä on noussut jo yli 250 000. Nyt tarvitaan kipeästi toimia, että tästä suosta päästään ylös!

SAK:n valtuuston kokouksessa todettiin, että työllisyysasteen nostamisen tulee tapahtua kestävällä tavalla, ei kikkakonstein tai esimerkiksi palkkoja alentamalla. Koulutukseen panostaminen ja uusien innovaatioiden tukeminen sen sijaan luovat uusia työpaikkoja. Lisäksi tämän hetken Euroopassakin vallalla olevat mittavat säästötoimet ovat kuin ammattiyhdistysaktiivin pahimmista painajaisista. Säästötoimet kun helposti tarkoittavat myös työehtojen ja palkkojen polkemista. Tätä ei saa tapahtua Suomessa, meidän työmarkkinoillamme.

Seuraavan kerran SAK:n valtuusto kokoontuu jälleen keväällä. Jos teille tulee mieleen asioita, joita haluatte meidän selliläisten vievän valtuustoon eteenpäin, olkaa yhteydessä.

 

Hannele Vuorio
juomavalmistetyöntekijä, Hartwall Lahti