Palkka on osa työhyvinvointia

Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun tieto SEL:n tämän kevään ja ensi syksyn yleiskorotuksista saavutti korvani. Kyllä piti räpytellä silmiäni, enkä ollut uskoa korviani uutisesta, kun kerrottiin, etteivät yleiskorotukset taaskaan taulukkopalkkoja nosta. On se kummallinen mies se sovittelija Lonkakin, kun aina äänestystilanteessa näyttää työnantajapuolen kanssa olevan samanlainen näkemys.

Viime tes-kierroksella vuonna 2010 sovittiin liittojen (SEL/ETL) välisestä työryhmästä, jossa alojen palkkataulukkojen rakenteita ja ryhmittelyjä oli tarkoitus tarkistella, peräti uudistaakin. Se taisi ainakin työntekijäpuolen näkemys ryhmän tarkoituksesta olla.  Tämä työryhmä ei päässyt työssään sen pidemmälle, tuloksetonta oli. Ja nyt kaiken kukkuraksi, olemme jo useaan kertaan saaneet yleiskorotukset, kuten solmitussa työehtosopimuksessa lukikin, verrokkiliittoja myötäillen, mutta taulukkopalkkoihin ei korotuksia näy eikä kuulu. Kyllä tämä ei vain voi olla reilua.

Tilanne työpaikoilla saattaakin nyt olla sellainen, että esimerkiksi uutena töihin tuleville maksetaan palkkana summaa taulukosta, joka on viimeksi lokakuussa 2011 korottunut.  Ei uskoisi, että tämä on edes mahdollista. Tämä on aiheuttanut, että monen kerroksen väkeä on työmaille syntynyt. Ei tarvitse edes epäillä, kun tietää, että tilanne on johtanut siihen, että samasta työstä maksetaan erilailla. Palkan määrä riippuu vain siitä, oletko sattunut olemaan työsuhteessa korotushetkellä vai et. Erityisen tukalassa tilanteessa ovat epäilemättä pienten työpaikkojen uudet työntekijät, joille suoraan taulukosta palkka on tasolla 1.10.2011. Ei naurata ei.

Kyllä ei tämä tilanne osoita, että hyvä työntekijä on palkkansa ansainnut. Aiheuttaa myös epämieluista ristiriitaa isojen ja pienten työpaikkojen välillä. Pienissä työpaikoissa kun ei vääntövoimaa niin paljon ole, ettäkö kaikkien henkilöiden palkkaa saataisiin korotettua omin voimin tässä yleiskorotuksen tilanteessa.

Tilanne jossa samasta työstä maksetaan eri hintaa, on työmaan porttien sisäpuolella asia joka kiukuttaa. Yhdenvertaisuuden näkökulmasta katsottuna se on vääryys, enemmän kuin tarpeeksi, se kun toisia sorsii ja ei työssäjaksamista ja viihtymistä paranna.

Vuoden kuluttua tässä vaiheessa nykyiset Suomen Elintarviketyöläisten Liiton työehtosopimukset ovat katkolla. Tällä hetkellä työehtosopimusneuvotteluihin on jo liitossa alettu valmistautua ja esimerkiksi tes-aloitteita kerätään jäseniltä kovaa vauhtia.

Kyllä täytyy työhyvinvoinnin ja tasa-arvoisen kohtelun varmistamiseksi, seuraavalla kerralla tessiä tehdessä, SEL:n liittovaltuuston ja tes-neuvottelukunnan jäsenten mielessä pitää, että taulukkopalkkoihin saadaan kunnon korotukset. Tämänkaltainen tilanne, mikä nyt on päässyt tapahtumaan taulukkopalkkojen suhteen, ei saa enää uudelleen tulla eteen. Siitä vain jäsenet mielensä pahoittaa.