Paluu juurille
Kuulimme eilen, että Metsäteollisuus ry irtisanoutui työehtosopimusneuvotteluista. Tämä tarkoittaa sitä, että Metsäteollisuus ry ei enää ole neuvotteluosapuoli työehtosopimuksia neuvoteltaessa tulevaisuudessa, mikä tarkoittaa, että esimerkiksi Paperiliitto neuvottelee tulevaisuudessa työehtosopimukset suoraan alan yritysten kanssa.
Elinkeinoelämän keskusliitto aloitti sopimustoiminnasta irtisanoutumisen vuonna 2015, joten tämä onkin vain luonnollista jatkumoa pyrkimyksille heikentää työntekijän ansiota ja asemaa. Eittämättä muistakin työnantajajärjestöistä tulemme kuulemaan ja näkemään vastaavia irtiottoja.
Mitä tämä kaikki tarkoittaa palkansaajan kannalta?
Palkansaajan näkökulmasta tämä tarkoittaa paluuta juurille. Ammattiyhdistysliike syntyi tarpeesta viedä työelämää tasa-arvoiseen ja oikeudenmukaiseen suuntaan; tarpeelle saada työstä oikeudenmukainen ansio, jolla elättää perhettä ja kasvattaa lapsia. Tämä tarve ei ole miksikään muuttunut vuosisadan aikana.
Nykyisen sopiminen ja neuvottelukulttuuri on syntynyt nimenomaan yksittäisillä työpaikoilla. Näissä työntekijöiden ymmärrys siitä, että yhdessä olemme vahvempia neuvotteluissa, synnytti nopeasti ensimmäiset ammattiosastot ja ammattiliitot.
Työnantajajärjestön irtisanoutuminen työehtosopimusneuvotteluista tarkoittaa sitä, että neuvottelut tulevat työpaikalle. Onko työnantajilla valmiutta ja osaamista tähän?
Viimein myös järjestäytymättömän työntekijän silmät aukeavat ja hän ottaa yhteyttä työpaikan luottamusmieheen tai oman alansa ammattiliittoon ja liittyy jäseneksi.
Paperitehtaissa työntekijöiden järjestäytymisaste on melkein sata prosenttia. Paperityöntekijät pärjäävät kyllä tulevissa neuvotteluissa, miten on sinun työpaikkasi laita?
Kommentit