Pohdintaa ammattiosastoista

Ammattiosaston jäsenenä olet samalla liiton jäsen. Tätä me päivittäin toistamme, mutta monikaan ei varmasti tule ajatelleeksi mitä se oikeasti tarkoittaa. Omassa osastossani, Riihimäen Elintarviketyöläisten ammattiosastossa on yhteensä noin 370 jäsentä. On työssäkäyviä, työttömiä, eläkeläisiä, opiskelijoita sekä vapaajäseniä. Pieni osasto, pieni paikkakuntakin, mutta tämä helpottaa toimintaa, koska tunnemme likipitäen kaikki osastomme jäsenet ja yritämme järjestää toimintaa, josta jokainen löytää jotakin.

Ammattiosaston tehtävänä on palvella omia jäseniään, jotka maksamalla jäsenmaksun saavat liiton-, työttömyyskassan- ja ammattiosaston palvelut ja etuudet itselleen. On itsestä kiinni, ottaako irti jäsenyydestä mahdollisimman paljon vai jättäytyykö kotiin. Itse vuosikausia erilaisissa ammattiosaston ja liiton tapahtumissa käyneenä välillä ihmettelen, mikseivät ihmiset käytä hyödykseen palvelua, josta kuitenkin kuukausittain maksavat, entistä enemmän?

Omassa osastossamme lähetämme jäsenille jäsenkirjeen, jossa kerromme erilaisista tapahtumista ja etuuksista, joita jäsenet kauttamme pystyvät käyttämään. Usein unohdetaan, että ammattiosaston ja liittojäsenyyden kautta saa työpaikalla tarjottavan tuen ja avun lisäksi myös paljon muuta. Meillä on esimerkiksi sopimuksia alennuksista kauppojen kanssa, tuemme uimahallin käyttöä ja tarjoamme lehtietuja sekä tietenkin kauttamme on mahdollisuus osallistua erilaisiin koulutuksiin ja kursseille.  Osastomme toiminnassa suosittuina tapahtumina ovat jo monen vuoden ajan olleet koko perheen pikkujoulut sekä perheretket esimerkiksi Puuhamaahan. Olemme huomanneet, että tilaisuus jonne koko perheen voi ottaa mukaan kiinnostaa. Ehkä ammattiosaston tarkoituksena on tukea jäsenen hyvinvointia nykyään yhä enemmän myös perheen kautta? Aikuisille yleensä löytyy jos jonkinmoisia kekkereitä, mutta selvästi kokemuksemme mukaan tarvetta on tarjota tilaisuus, jossa voidaan viettää aikaa perheen pienempienkin seurassa.

Se mikä näin ammattiosastotoimijana välillä huolettaa on, ettei uusia ideoita synny tai, ettei ketään ole tapahtumia ja koulutuksia järjestämässä. Kaipailisinkin vinkkejä siihen, miten muissa ammattiosastoissa on hoidettu, että myös ammattiosastojen kevät- ja syyskokoukset kiinnostavat ja se, miten uusia ihmisiä saadaan mukaan ammattiosaston toimintaan järjestämään tapahtumia ja huolehtimaan toiminnan jatkuvuudesta? Mikä avuksi, jos jäsenillä on aina kiire, vuorotyöt pukkaavat päälle ja kotona odottavat lapset ja vielä pitäisi ehtiä harrastamaan liikuntaa ja käsitöitä tai vaikka kulttuuria? Mikä saa silloin löytämään aikaa vapaaehtoisuuteen perustuvalle ammattiyhdistystoiminnalle?