Terveisiä eduskunnasta

 

Takarivi vasemmalta: Mauno Lemettinen, Tapio Lehto, eturivi: Asko Peltola ja Lauri Niskanen.
Takarivi vasemmalta: Mauno Lemettinen, Tapio Lehto, eturivi: Asko Peltola ja Lauri Niskanen.

Tämän viikon keskiviikkona (3.9.2014) kävimme selliläisten pääluottamusmiesten kanssa eduskunnassa tapaamassa puhemies Eero Heinäluomaa ja viemässä terveisemme työtekijänäkökulmasta Venäjän asettamiin tuontirajoituksiin liittyen.

Minä, Asko Peltola Snellmanilta Pietarsaaresta, Mauno Lemettinen Atria Seinäjoelta ja Lauri Niskanen Saarioinen Valkeakoskelta totesimme tämän pakotetilanteen alkaessa, että nyt jos koskaan on vaikuttamisen paikka kansanedustajiin ja päättäjiin. Siksipä siis lähdimme kohti puhemiehen toimistoa.

Olihan se jännittävää, allekirjoittanutkin kävi eduskunnassa elämänsä ensimmäistä kertaa. Vastassa meitä oli puhemiehen erityisavustaja Merja Leskinen, joka johdatti meidät puhemiehenä toimivan Eero Heinäluoman työhuoneeseen. Siellä me hetken kädet hikoillen odottelimme puhemiestä, joka saapui ajallaan ja laukaisi jännittyneen tilanteen jo kättelyvaiheessa.

Aikaa käytettävänä oli tunti ja se käytettiin tehokkaasti. Puhemiehen avauksesta kävi heti ilmi, että hän oli perillä Venäjän asettamien tuontirajoitusten vaikutuksista elintarvikealalle, erityisesti Valiolle. Hän oli esimerkiksi kiinnostunut siitä, missä hengessä YT-neuvottelut oli Valiolla käyty. Kerroin sen, minkä olen jo aikaisemminkin todennut, että tähän tilanteeseen ei ole kumpikaan osapuoli voinut varautua, isku otettiin vastaan yhdessä.

Mauno ja Lauri kertoivat muun muassa lihapuolen ongelmista. Edelleen voimassa oleva sianlihan vientikielto Venäjälle on täyttänyt varastot ja liha on pitänyt saada myydyksi muille markkinoille. Joten liha-ala ei kaipaa enää muita markkinahäiriöitä. Muistutimme myös, että tuotteiden halpamyynti on vain hetken ilo, merkitykset kotimaiselle elintarvikkeelle ja sen valmistukselle voi olla kohtalokkaat jos tilanne jatkuu.
Asko otti esille muita toimenpiteitä, jolla suomalainen alkutuotanto ja elintarviketeollisuus saataisiin pysymään kilpailukykyisenä. Näistä mainittakoon arvonlisäveron lasku ja maatalouden innovaatioiden tukeminen. Toimme huolemme esille myös siitä, että vastapakotteiden johdosta elintarvikealalla on jo jouduttu, ja saatetaan joutua tilanteeseen, jossa määräaikaisia työsopimuksia ei tulla jatkamaan ja osassa tuotantolaitoksia joudutaan lomautuksiin tai pahimmassa tapauksissa irtisanomisiin. Jos tilanne jatkuu vielä pitkään, voivat vaikutukset olla koko alan työntekijöille merkittävät ja alan työttömyysaste saattaa nousta.  Lopuksi kävimme hyvässä hengessä keskustelua myös muista alalle liittyvistä asioista, kuten epätyypillisistä työsopimuksista, joita elintarviketeollisuuteen on ilmaantunut yhä enenevässä määrin.

Lopuksi puhemies ilmaisi tyytyväisyytensä siitä, että me pääluottamusmiehet olimme tulleet kertomaan elintarviketeollisuuden tämän hetkisestä tilanteesta. Mehän olimme siellä nimenomaan elintarvikealan ja sen työntekijöiden asialla.

Tunnin kuluttua oli puhemiehellä jo kiire seuraavaan tapaamiseen, mutta hän ilmoitti, että aina on tilaa kalenterissa pääluottamusmiehille ja tarvittaessa hän kokoaa eduskunnasta isommankin porukan meitä kuuntelemaan yli puoluerajojen. Tapaamisen jälkeen vaihdoimme sanoja myös pohjanmaalaisen edustaja Harry Wallinin sekä Hämeestä kotoisin olevan Tarja Filatovin kanssa. He molemmat kuuntelivat myös tarkkaavaisesti asiaamme. Tästä eduskuntavierailusta vinkkiä myös teille muille; eduskunnan väki on meitä kansalaisia ja työntekijöitä varten, eikun lobbaamaan meille tärkeitä asioita päättäjille!

Lopuksi haluan todeta, että tämä tapaaminen on osa parasta edunvalvontaa, mitä me näin liiton jäseninä voimme yhteisten asioiden eteen tarjota!

Edunvalvontaterveisin