TES toiminta muutettava!
Puheenvuoro SEL:n edustajakokouksessa 9.6.2012.
Lauri Niskanen, Saarioinen Oy, Valkeakoski
Arvoisat puheenjohtajat, Hyvät Edustajatoverit ja muu kokousväki
Suomen Elintarviketyöläisten Liiton tehtävänä on parantaa Suomen elintarviketyöntekijöiden asemaa. Parhaiten tämä tehdään neuvottelemalla mahdollisimman hyvä työehtosopimus.
Tästä seuraakin suoraan se, että tulevan edustajakokouskauden tärkein tehtävä liitolla on työehtosopimusten teko. Liiton järjestämät kesä- ja talvipäivät sekä risteilyt ja vastaavat ovat toki jäsenille tärkeitä tapahtumia, mutta kuitenkin isossa kuvassa toissijaisia Liiton toimintoja.
Tämänhän te kaikki jo tiedättekin. Tuttua kauraa tälle porukalle. Halusin vain tähän alkuun korostaa tätä nimenomaista asiaa, jotta kaikki muistaisimme asioiden tärkeysjärjestyksen ja sen, mihin niitä paukkuja pitää laittaa.
Hyvät toverit
Itse olin edellisellä tes-kierroksella mukana sekä pääluottamusmiehenä että liittovaltuuston jäsenenä. Ainakin siitä vinkkelistä, mistä minä katsoin meidän toimintaa, niin parannettavaa löytyy.
Teen rohkean väitteen tässä seurassa. Elintarviketeollisuusliitto ETLon ollut ainakin yhdessä asiassa oikeassa. Sellin työehtosopimustavoitteet olivat viime kierroksella toiveidentynnyri.
Liitto keräsi aloitteita työehtosopimusneuvotteluihin ammattiosastoilta ja niistä keskusteltiin monella tasolla ja useissa erilaisissa kokouksissa. Keskusteluista huolimatta ei tavoitteita pystytty kuitenkaan priorisoimaan tai järkeistämään, vaan Etl sai käsiinsä sen samaisen paperinipun, joka pääluottamusmieskokoukselle oli aikaisemmin toimitettu.
Itse mietin silloin, että mistä liiton toimitsijoille maksetaan ja emmekö me kentän jäsenetkään pysty parempaan. Kuten aikaisemmin jo totesin ja mihin luullakseni kaikki yhdytte; Liiton tärkeimpänä tehtävänä on työehtosopimusten tekeminen. Tästä syystä kuvittelin, että Sellin Helsingin toimistolla olisi nähty hieman vaivaa tekstisisällön suhteen ja löydetty sieltä niitä punaisia lankoja ja keihäänkärkiä joita lähdetään ajamaan. Tai edes me luottamusmiehet ja liiton hallinnossa olevat ihmiset olisimme pystyneet niitä löytämään.
Tulevan edustajakokouskauden suuria kysymyksiä työehtosopimus neuvotteluiden saralla tulevat olemaan työaikakysymykset ja Valion eroaminen työnantajaliitto Etl:stä.
Liha-alalla on selvästi vahvempi suoja työaikakysymyksissä kuin muilla aloilla. Tämä taasen johti jo viime kierroksella siihen, ettei meillä ollut omaa työaikamalliehdotusta, koska se olisi saattanut heikentää liha-alan työaikoja. Yleisen elintarviketeollisuuden työehtosopimuksen työaika pykälät vaatisivat kuitenkin rukkaamista.
Valion perustettua oman työnantajaliittonsa siirtyy maidonjalostusalan työehtosopimuksen neuvotteluoikeus todennäköisesti kokonaan Valion käsiin. Tässä tilanteessa sopii miettiä kannattaako maidonjalostusalan neuvotteluita käydä rintarinnan muiden alojen neuvotteluiden kanssa.
Edellisistä johtuen täytyy tulevaisuudessa liiton sisällä varoa eri alojen välistä ristiin vetoa. Ja varautua myös sellaiseen tilanteeseen, että eri alojen työehtosopimukset neuvotellaan erikseen. Toivotaan parasta mutta valmistaudutaan myös pahimpaan.
Elintarvikealalla niin kuin koko suomalaisessa työelämässä heikoimmassa asemassa ovat ns. epätyypillisissä työsuhteissa olevat työntekijät. Meidänkin työehtosopimukset on mitoitettu niin, että ne tarjoavat kohtuullisen tulotason täyden työviikon töistä. Uskoisinkin elintarvikealoiltakin löytyvän niitä pätkätyöläisiä, osa-aikaisia ja muita kurjillistettuja jotka ovat oikeasti köyhiä ja eivät välttämättä saa lomia, pekkasia ja muita etuja jotka työehtosopimukset ja lait edellyttävät.
Hyvät toverit
Uudistava Vaihtoehto- vaaliliiton yhtenä teemana oli ”Torjuntataistelusta työelämään kehittämiseen”. Seison edelleen tämän lauseen takana. Maailma ja suomalainen työelämä ovat muuttuneet ja niin joutuu SEL:kin muuttumaan.
Varsinkin muutamilla viimeisillä tes-kierroksilla on pääpaino ollut työnantajan esitysten torppaamisessa. Laadulliset parannukset, joita tessiin on saatu, ovat toki olleet tärkeitä mutta auttamattoman vähäisiä, eivätkä ole välttämättä kohdistuneet niihin työntekijöihin jotka parannuksia eniten tarvitsevat.
Ehdotankin edustajakokoukselle, että Suomen Elintarviketyöläisten Liiton työehtosopimustoimintaa uudistetaan seuraavasti:
Meidän työehtosopimustoimintamme on oltava pitkäjänteistä; tavoitteet asetetaan yli yhden työehtosopimuskauden ja edustajakokouskauden.
Pyritään ennakoimaan tulevaisuuden ongelmat. Vaikka muutos tahti tämän päivän työelämässä onkin nopeampi kuin ennen niin iso osa tulevaisuuden haasteista tiedetään hyvissä ajoin.
Tunnustetaan tosiasiat. Meillä on valitettavasti ollut vaikenemisen kulttuuri voimissaan. Työpaikoilla olevista ongelmista ei välttämättä ole uskallettu puhua tai niitä on vähätelty. Voimme hakea muutosta ongelmiin vain jos tunnemme ne.
Kartoitetaan alojemme ongelmia jäseniltä kysyen. Työehtosopimuspolitiikan pohjana tulee olla jäsenistön tahto.
Edelliseen viitaten uskalletaan käyttää myös jäsenäänestystä työehtosopimustilanteissa.
Näillä eväillä voimme siirtyä elintarvikealallakin valoisampaan tulevaisuuteen.
Kiitos!