TES:sia ja YT-neuvotteluja
Talven selkä pitkine pakkasjaksoineen ja valtavine lumimäärineen alkaa hiljalleen olla selätetty.Kevät lähestyy ja sen myötä myös meidän työehtosopimuksiemme päättymispäivä lähenee.Tärkeitä tavoitteita kaikilta elintarviketeollisuuden osa-alueilta on lyöty lukkoon.
Niin on myös meijeriteollisuuden osalta:
- jaksotyön poisto
- korjaukset palkkaryhmittelyn tekstiin 3. palkkaryhmän osalta
- korjaukset vuorotyölisiin
- prosentuaaliset palvelusvuosilisät
- kylmä-/kuumatyön mukanaan tuomiin ongelmiin helpotuksia, niin taukoina, rahana, kuin vaatetuksenakin.
Ja niin edelleen…ja se raha, korvaus tehdystä työstä viimeisenä, joskaan ei vähäisimpänä on tietenkin ”tapetilla”. Puhumattakaan tulevan sopimuksen ”järkevästä” pituudesta.
Työntekijän tilipussille jakajia viime aikoina on ollut ihan riittämiin meijeriteollisuuden puolellakin
Työaikoja on muutettu ja munklattu siihen malliin, että ”duunarin” pussi on keventynyt satasia kuukaudessa.
Meijerialalla, missä itsekin työskentelen, on TES:sin puitteissa voitu teettää työtä seitsemänä päivänä viikossa ja kaikkina vuorokauden aikoina, periodi-/jaksotyö nimikkeellä.
Tämän työaikamuodon käyttäminen on mielenkiintoinen ja aivan erilainen talosta, ja sen toimialasta riippuen.
– Esimerkiksi juustolassa, missä kolmekymmentä vuotta tätä nykyistä Valiolaista työpaikkaa ennen työskentelin, tehtiin töitä seitsemänä päivänä viikossa. Vapaan kierto oli helposti järjestettävissä. Vapaat olivat aina kahden vuorokauden mittaisia ja kerran kuukaudessa sai neljän vuorokauden yhtämittaisen vapaan periodi-/jaksotyössäkin.
– Täällä nykyisessä työpaikassani, joka on tuoretuotetalo, ” duunariporukka” tekee töitä kuutena päivänä viikossa. Vapaankierto on ollut paljon vaikeampaa toteuttaa. Jopa kahden päivän perättäiset vapaat ovat ”luxusta”.
Jos ennenkin haasteita riitti työn, perheen ja muun sosiaalisen elämän yhteensovittamisen kanssa, voin vain ihmetellä ja hattua nostaa ihmisille, jotka onnistuvat nämä asiat kiitettävästi hoitamaan.
YT-neuvottelujen arkea
Lisämausteeksi täällä omalla nykyisellä työpaikallani Tampereen Valiolla tuli tälle kevättalvelle Yt- neuvottelut.
Taas – Edellisten YT-neuvottelujen loppumisesta on kulunut kahdeksan kuukautta. Hädin tuskin kaikkia 41 edes pihalle saatiin, kun jo uudestaan ollaan samassa tilanteessa. Nyt työnantajan tavoitteena on saada 15–20 henkilöä pihalle.
Nk. maitosota ja nk. tasaavan laitoksen arki, on yhtä nuorallatanssia: jos muualla tuulee, Tampereella myrskyää!
Jokainen puolustaa omaa työpaikkaansa, – Niin minäkin, olen valmis puhumaan ”lähimaidon puolesta viimeiseen pisaraan”!
Meijerialalla, niin kuin monella muullakin, on yrityksiä myyty ulkomaille. Joillakin elintarvikealan aloilla on myyty tehtaita myös pörssiyhtiöille.
- niitä päätöksiä ei meiltä ”duunareilta” liikoja kysellä.
- kyyti on ollut kovaa aina sen jälkeen.
- laman varjolla hyvin tuottavat yritykset heittävät väkeä pihalle
Puhutaan vaikeista ajoista ja lamasta ja kuitenkin jo sivulauseessa uudesta noususta. Yt-neuvotteluissa työnantaja ei kuitenkaan ole valmis oikeasti neuvottelemaan esimerkiksi lomautuksista vaihtoehtona irtisanomisille. Työnantajalla on vain kova halu päästä eroon ammattitaitoisista ihmisistä.
Meidän ”duunareiden” on uskallettava puolustaa oikeuksiamme!
– Ne samat työaikoihin ja – oloihin liittyvät ongelmat meitä kohtaa työpaikoilla. Teemme työtä kotimaiselle, ulkomaisomistuksessa, tai pörssiyhtiössä olevalle firmalle.
Herrain tehdessä vääriä ratkaisuja tavalla, tai toisella, tuntuu se varmasti ”duunarin” tilipussissa
- irtisanomisina
- työaikoja muuttamalla
- tehoja, tehoja ja tehoja lisää
Työnkuvamme on muuttumassa pakkotahtiseksi. Työtä tehdään päivä- tai iltavuoroissa, meijereissä aamu- jakeluvarastoilla iltapainotteisena. Näin ainakin täällä Tampereella tullee käymään. Niinkutsutut kalleimmat tunnit katoavat.
Taulukkopalkkamme ei vastaa enää ”tätä päivää”.
Nyt on aika puhaltaa ”yhteen hiileen” ja tehdä töitä tulevan tilipussimme eteen. Otetaan se mikä meille kuuluu!
Taistelutahtoa uhkuen,
Aulikki Ahola
pääluottamusmies, Valio Tampere
SEL:n liittohallituksen jäsen