Työmiehen ääni

Useaan kertaan olen SAK:n valtuustosalissa kuullut puheita liittyen vuokratyön ongelmiin ja onneksi ay-liikkeeltä tekojakin on asian tiimoilta nähty vuosien aikana. Siitä huolimatta ei edunvalvonta vuokratyöntekijöiden kohdalta ole helpottunut riittävästi. Tosiasia on vain se, että työnantajapuoli haluaa vuokratyötä aina lisää, ja me ay-aktiivit harataan vastaan minkä ehditään. Niin kauan ollaan köydenvetoasemassa, kunnes lakeihin ja työehtosopimuksiin saadaan selkeät määritelmät, velvoitteet ja ehdot vuokratyön teettämiseen. Mielestäni koko ammattiyhdistysliikkeen ja SEL:n sen osana, täytyy saada vuokratyöasia kuntoon tulevalla sopimuskierroksella. On sama, tulevatko ratkaisut yhteiseen keskusjärjestöjen sopimaan raamisopimukseen tai liittojen työehtosopimusten kautta voimaan kaikille aloille, mutta hommalle täytyy saada aikaiseksi selkeät pelimerkit. Mielestäni tärkeä tavoite on vuokratyön ongelmien poistaminen kokonaan tulevien sopimusvuosien aikana. Meidän täytyy pystyä hoitamaan tämän yksi viholainen pois viimeistään nyt, koska meillä on toiset suuret ongelmat edessä. Työsuhteiden pirstaloitumisen ja nollasopimusten, tarvittaessa töihin kutsuttavien ja itsensä työllistävien parissa, meillä ay-liikkeellä on vielä monia taisteluja käytävänä työehdoista sovittaessa ja, jotta työntekijän asema ja turva pystytään takaamaan työmarkkinoiden viidakoissa.

Toukokuussa pohjanmaallakin jännitettiin, miten käy Koskenkorvan Altian, kun yrityksen myyntiaikeet nousivat jälleen tapetille. Altian myynti ei riemastuta elintarvikeväkeä ja SEL teki paljon töitä ja vetosi päättäjiin, etteivät suunnitelmat muutu todeksi. Tällä kertaa jälleen onnistuttiin. Surullista kuitenkin on, että valtionyhtiöistä vastaava ministeri Hautala edelleen jatkaa; Altia ei kuulemma ole Valtiolle strategisesti tärkeä yritys, jonka edes kuuluisi olla valtion omistuksessa.

Näin kotimaisen ruuan tekijänä täytyy syvään ihmetellä, että näinkö paljon kotimaisen ruuan ja juoman valmistajaa valtiovallan puolelta arvostetaan?  Mielestäni eduskunnassa ja ministereidenkin pitäisi ymmärtää, mitä kotimaassa tehty ruoka ja juoma tarkoittavat. Kotimainen elintarviketeollisuus ja Altia sen mukana, ovat Suomen tulevaisuuden kannalta tärkeitä säilyttää, myös strategisesti. Elintarviketeollisuus työllistää tällä hetkellä suoraan useita kymmeniä tuhansia ihmisiä. Ilman toimivaa elintarviketeollisuutta, ei meillä myöskään olisi tarvetta alkutuotannolle, ja tietenkin myös toisinpäin.

Jos viinatehtaan omistus olisi siirtynyt pörssisijoittajille, niin ei varmasti olisi monta vuotta mennyt, kun Kossuakin olisi valmistettu tämän maan rajojen ulkopuolella, ja miten kävisi taas teollisuuden työpaikoille? Luulisi tämän yhtälön ministeri Hautalankin olevan helppo ymmärtää.

 

Kirjoituksen pohjana on pitämäni puhe SAK:n valtuuston kevätkokouksessa 23.5.2013 Kiljavalla.