Uusi vuosi uudet kujeet

Joulu on jo ovella ja uusi vuosikin jo häämöttää reilun viikon päässä. Toivottavasti tuleva vuosi näyttäytyy suomalaiselle elintarviketeollisuudelle ja myös Suomen Elintarviketyöläisten Liiton jäsenille edes hiukan valoisampana.

Kulunut vuosi on kohdellut suomalaista palkansaajaa kovin ottein. Omalla alallamme olemme saaneet nähdä useita yt-neuvotteluja, lomautuksia ja elintarvikeviennin mahalaskun Venäjän tilanteen ja pakote-asian vuoksi. Vaikea taloustilanne ja taantuma tuntuu jokaisen tavallisen suomalaisen kukkarossa. Hinnat nousevat ja samaan aikaan palkat junnaavat. Epävarmuus työpaikoilla on vuoden aikana kasvanut. Työnantajien ja EK:n suusta kuullaan vain kiristysvaatimuksia, eläkeikää nostetaan, eduskunnassa osa haluaa supistaa ay-liikkeen oikeuksia ja Pirkanmaan käräjäoikeuskin päätti ja totesi, että on ihan ok pitää työntekijää osa-aikaisena 26 vuotta – vaikka lisätyötä on useasti pyydetty.

Tämä kaikki on vain hyvä osoitus siitä, että markkinavoimat jylläävät ja työelämä voi olla työntekijälle aika turvaton paikka. Ainakin, jos työntekijä on ilman ammattiyhdistysliikkeen tarjoamaan turvaverkkoa.  Olisi aika kurjaa joutua esimerkiksi yksin neuvottelemaan omista työehdoistaan tai edustaa itse itseään yt-neuvottelutilanteessa, tai joutua neuvottelemaan itse omasta henkilökohtaisesta eläkeiästä.

Uusi vuosi tuo tullessaan uusia haasteita. Samalla kun elintarvikkeiden tuottajahinnat jatkavat laskuaan kasvaa huoli myös elintarviketeollisuuden kannattavuudesta ja tätä kautta selliläisten työpaikoista. Valtiontaloudelle riittää ensi vuodelle töitä niin työttömyyden torjumisessa kuin myös siinä, kuinka pidetään huolta yrityksistä, jotta työt säilyvät Suomessa ja, että töitä riittää jatkossa myös meille työntekijöille.

Uuden vuoden ei tarvitsisi tuoda lisää ikävyyksiä työntekijöiden elämään vaan ennemmin parannusta nykyiseen. Huolehditaan sillä välin jokainen itse, että kotimaisen elintarviketeollisuuden rattaat pidetään pyörimässä ja ostetaan täällä tuotettua ja valmistettua ruokaa.