Syksyn jytkyt

Tänä syksynä tapahtui kaksi historiallista asiaa, joita ei ikinä olisi uskonut todeksi. Trump voitti Yhdysvaltojen presidentinvaalit ja SEL hyväksyi uudet työehtosopimukset kolme kuukautta ennen voimassaolevan sopimuksen päättymistä.

Uudet työehtosopimukset hyväksyttiin nelivuotiseksi sopimuskaudeksi 1.2.2017–31.1.2021. Työehtosopimukset eivät sisällä heikennyksiä nykyisiin työehtosopimuksiin, esimerkiksi vuosittaista työaikaa ei elintarvikealalla pidennetä.

Ensimmäisenä vuonna palkkoja ei koroteta, vuosi mennään nollakorotuksilla. Elintarvikealan työntekijöiden palkkoja ja taulukkopalkkoja korotetaan sopimuskauden aikana 1.2.2018, 1.2.2019 ja 1.2.2020 tai lähinnä niiden jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta.

Työryhmiä perustettiin kaksi. Työaikamallityöryhmä luo sekä kehittää työaikamääräyksistä poikkeavia työaikamalleja ja palkkaustekninen työryhmä kehittää palkkaryhmittelyä ja palkkausta.

Pitkä työehtosopimuksemme solmittiin ennen muita. Palkankorotusten suuruus määritellään yhteisesti sovitun laskentamallin mukaisesti verrokkialojen palkankorotusten perusteella, joten palkankorotuksemme ovat toisten liittojen päätettävissä. Mutta historiaa taaksepäin katsottuna, se on ollut ihan ok juttu.

Syksyyn kuuluu myös ikäviä uutisia. Vaasan oy:llä käynnissä olevissa yt-neuvotteluissa on vaakalaudalla jopa 220 työpaikkaa ja Kuopion, Tampereen sekä Jyväskylän leipomoita ollaan sulkemassa. Jos työpaikat tätä mukaan häviävät, mitkä ovat työpaikkojen katoamisten vaikutukset liittomme tulevaisuuteen?

 

Kommentit

Kirjoita kommentti

XHTML: Voit käyttää näitä koodeja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>