Altian Rajamäen pääluottamusmies Harjumaaskola: Avoin kirje Iltalehden Altia-uutisoinnin johdosta (16.3.2012)

Iltalehti uutisoi tänään Altian johtajille maksetuista jättibonuksista. Uutisen yhteydessä minun ja ammattiliittoni SEL:n nimi oli nostettu esiin. On totta, että vuonna 2007, olen istunut Altian hallituksessa henkilöstön edustajana ja ollut mukana tekemässä päätöstä kyseisistä bonuksista.

Päätökseen osallistuminen tuolloin perustui niihin tietoihin, mitä minulle hallituksen jäsenenä annettiin mm. toimitusjohtajan kautta. Näin jälkikäteen ajatellen, varsinkin viimeisten päivien tietojen valossa, olisi voinut olla järkevää jättää asiaan eriävä mielipide, mutta tuolloin päätöstä tehdessä tarkoituksena oli varmistaa suomalaisen alkoholituotannon jatkuminen Suomessa ja ennen kaikkea työpaikkojen turvaaminen.

Olen useasti nostanut esille valtion omistajaohjauspolitiikan niin SEL:n liittohallituksessa kuin myös muualla. Mielestäni on käsittämätöntä, että henkilöstön edustus yrityksen päättävissä elimissä tiputettiin kokonaan pois ministeri Jyri Häkämiehen toimesta edellisen hallituskauden aikana. Tällä hetkellä Altian hallituksessa ei siis ole enää henkilöstön edustajaa läsnä kokouksissa.

Henkilöstön edustajan tehtävä yrityksen hallituksessa ei ikinä ole helppo.  Päätöksentekoon kuuluu vastuunkanto. Henkilöstön edustajan asema on erityisen haasteellinen, koska sen tulisi samalla kyetä tuomaan henkilöstön ääni osaksi yrityksen päätöksentekoa, kuin myös kyetä laajemmin tarkastelemaan yrityksen toimintaedellytysten säilymistä. Näin myös Altiassa.

 

Arto Harjumaaskola
pääluottamusmies
p.040 774 2764
Altia Oyj Rajamäki