Asko Peltolan matkakertomus selliläisten nuorten opintomatkasta Tanskaan

Opintomatka syksyiseen Tanskaan

Kuulaana keskiviikko aamuna starttasimme Pohjanmaalta kohti Helsinkiä, ja sieltä Finnairin sinivalkoisin siivin kohti Pohjoismaiden johtavaa elintarviketeollisuuden suuruutta Tanskaa.

Mukana oli 22 SEL:n nuorekasta opintomatkaajaa. Vaasan aluejärjestö oli matkalla hyvin edustettuna, kun Snellmannilta kaksi, Atrialta yksi sekä Othellon leipomosta Vaasasta mukana oli yksi henkilö. Muut opintomatkaajat olivat ympäri Suomea, tarkoituksemme oli tutustua kolmenvuorokauden ajan paikalliseen elintarviketyöntekijöiden ammattiliittoon sekä alan työpaikkoihin.Tanskassa elintarvikealalla työskentelevät ovat järjestäytyneet kahteen ammattiliittoon Naerings-Og Nydelsesmiddelarbejder Forbundet NNF  ja Fagligt Faelles Forbund 3 F. NNF:n jonka vieraina olimme kuuluvat kaikki muut paitsi siipikarja, kala ja painmoteollisuuden työntekijät jotka ovat sitten 3 Fn jäseniä. Jäseniä NNF:ssä on 24 tuhatta.

Danish Crownin teurastamolla emme valitettavasti päässeet käymään tällä kertaa, olisi ollut mielenkiintoista nähdä minkälaisia muutoksia sielä on tapahtunut viimme vierailusta, kun siitä on vierähtänyt kuusivuotta.

Työpaikkoja siirtyy Saksaan

Kuulimme valitettavan huonoja uutisia Tanskan lihateollisuuden nykytilasta. Danish Crown vie joka vuosi yli 8 miljoona elävää sikaa teurastettavaksi ja jatkojalostettavaksi Saksaan.Tästä syystä myös iso teurastamo on suljettu Jyllannissa ja 2500 liha-alan työpaikkaa on siirtynyt sosiaalisen dumppauksen tyyssijaan Saksaan. Kuulimme NNF:n puheenjohtaja Ole Wehlastilta että lihaa todellakin jalostetaan halvalla itä-euroopasta tulleella työvoimalla. Todistetusti osalle työntekijöistä on maksettu 1,50 euron tuntipalkkaa ja työajat sekä olosuhteet ovat osittain todella huonot.

Saksan elintarvikeliitto on voimaton osittain rikollisten pyörittämän harmaan työvoiman edessä. Tanskassa toivotaan että Eulta sataisiin apuja tilanteeseen mutta näyttää että säädöksiä ollaan vapauttamassa vielä lisää ja se on todella huonontaa asioita entisestään.

Vierailu Tomsin makeistetaalle seuraamaan reilun suklaan valmistamista

Tomsin makeistehtaalla pääsimme kierrokselle tuotantoon jota meille esitteli Jon Nilssen, hänen 40 v ura huoltopuolella kertoi sitoutumisesta ammattiin ja yritykseen. Yritys oli perustettu 1945 ja sen omistaa työntekijöiden oma säätiö, voittoja ei jaeta vaan ne investoidaan tehtaaseen ja uusiin laitteisiin. Tomsin suklaatehdas on ainut Tanskassa joka käyttää reilunkaupan kaakaopapuja tehdessään suklaata. Reilunkaupan edellytys on ,että missään vaiheessa ei olla käytetty lapsityövoimaa papuja kerätessä. Työtä Tanskassa tehdään kolmessa vuorossa ja suklaata saa syödä ja viedä kotiin niin paljon kun jaksaa mutta vaan oman perheen käyttöön. Onpa jopa jouluattona käyty hakemassa tehtaalta lisää suklaata kun se on päässyt loppumaan.Toms on ostanut lukuisia makeisalan yrityksia mm. Anton Bergin Ruotsista ja näin ollen konsernissa on noin 1000 työntekijää. Saimme mukaamme kassillisen Tomsin tuotteita.

Tutustuimme myös ehkä Kööpenhaminan kuuluisampaan nähtävyyteen Calsbergin tehdas museo panimoon. Panimon puolella tuotanto oli lopetettu 2008 ja se on siirretty nykyaikaiseen tehtaaseen Jyllantiin. Tehdas museossa meillä oli opas joka johdolla kiersimme eri puolilla vanhaa tehdasaluetta. Osa koneista oli jo purettu, osaa ei tulla koskaan poistamaankaan. Tiloja on myös vuokrattu eteenpäin mm. kodittomien jalkapallo yhdistys toimii rakennuksessa jossa oli aiemmin lähettämö. Koko suuresta tehdas miljööstä tulee muutamien vuosien päästä kokonainen Calsbegkylä. Toki kaikista vanhimmat rakennukset ovat suojeltu museolailla. Vanhassa tehdasosassa esiteltiin panimoa ja tuotantoa esihistoriasta nykypäivään.

Matka oli todella onnistunut kaikinpuolin, näimme elintarviketeollisuutta sekä saimme vertailukohtia Tanska ja Suomen välillä! Yhtäläisyyksiä löytyy mutta on myös erillaisuutta.

Toivotaan, että yhdessä Pohjoismaisten elintarvikeliittojen kanssa pidettyä työmarkkinat oikeudenmukaisina ja torjuttua ne toimijat jotka hakevat halpoja työehtoja sekä käyttävät ihmisten hätää hyväksi.

Asko Peltola

pääluottamusmies, Snellman Pietarsaari