Hyvää ja maistuvaa Joulua!

Joulun alusaika on täynnä hälinää ja touhua. Lehdet ovat täynnä toinen toistaan herkullisempia mainoksia. Ruoka on vuodenajan hittituote, taas kerran.

Elintarviketyöläisille syksyn viikot ovat olleet vuoden työntäyteisintä aikaa. Samaan aikaan kun toiset raatavat työ touhussa toiset pelkäävät työpaikkojensa puolesta. Yt-neuvotteluilta ei tänäkään syksynä ole vältytty. Alamme on kokonaisuudessaan kuitenkin selvinnyt muita aloja paremmin taloustaantumasta. Yritysten taseet ovat pääsääntöisesti kunnossa.

Tulevat TES neuvottelut näkyvät samaan aikaan päivä päivältä enemmän julkisuudessa. Työantajien edustajat puhisevat vastuuttomasta sellistä ja vaativat palkkamalttia.

Tämä on täysin normaalia ja kuuluu niin sanotusti pelin henkeen minä tahansa neuvotteluvuonna. ETL:n työmarkkinajohtaja Petri Linkoneva väittää viimeisessä leipurilehdessä sanatarkasti: ” Monta vuotta palkkoihin on tullut vain korotuksia korotusten perään” , ja ” Palkankorotukset tarkoittavat auttamatta, että tuotantoa pitää tehostaa ja väkeä vähentää ”. Jos pää ja sydän eivät olisi niin täynnä joulumieltä, niin nuo kommentithan voisi melkein nähdä ” ropakantana ”, sen verran yksinkertaista totuutta ne sisältävät.

Elintarviketyöläisten palkkataso ei millään muotoa estä kotimaisen ruokatuotannon ja teollisuuden säilymistä ja edelleen kehittymistä. Osaava työvoima, joka on työlleen omistautunut, on edellytys sille, että ala selviytyy myös tulevaisuuden haasteista.

Kevään neuvottelukierroksesta voi kuitenkin ja huoletta odottaa erittäin haastavaa. Sen verran näkemykset nyt eroavat keskeisissä kysymyksissä. Tämä koskee ennen kaikkea työaikoja. Alalla on myös muita ongelmia, erityisesti työssäjaksamiseen liittyvät kysymykset, jotka pitäisi pystyä ratkaisemaan niin, että myös työntekijöiden näkemykset huomioidaan.

Ajassa pitää elää, mutta mielellään niin, että näkee myös tämän hetken yli ja osaa ennustaa myös hieman tulevaisuutta. Muualtakin kun siitä uudenvuoden tinasta.

Rauhaisaa joulua ja onnekasta uutta vuotta 2010 !

 

Henri Lindholm

Liittosihteeri