SEL:n edustajakokous teki päätöksiä tulevaisuuteen

edustajakokouksen äänestys sääntöasioissa. Etualalla Lauri Lehtinen ja Max Lehto

SEL:n edustajakokous päättyi eilen sunnuntaina 10.6. Hämeenlinnassa. Edustajakokouksessa käsiteltiin tulevan viisivuotiskauden toimintaa ja linjattiin päätöksillä liiton kantoja seuraaville vuosille.

– Edustajakokous meni vaaliliitto A – Uudistava Vaihtoehto ryhmän kannalta niin hyvin, kuin se vain pystyi menemään. Ryhmämme kokousedustajat olivat kokouksessa aktiivisia ja pitivät paljon hyviä puheenvuoroja liiton toimintatapojen muutostarpeista sekä ottivat kantaa seuraaviin edessä oleviin työehtosopimusneuvotteluihin, kertaa liittosihteeri Henri Lindholm kokouksen kulkua.

– Useissa kokouksessa kuulluissa puheenvuoroissa todettiin, että liiton tulee terävöittää tes-tavoitteiden asentaa ja tes-toiminnassa tulee kuulua kentän jäsenten ääni entistä paremmin.

Henkilövalinnoissa pientä ryhmien välistä kitkaa

Enemmistöryhmä ilmoitti ennen edustajakokousta, että vaalituloksesta johtuen Uudistava Vaihtoehto ryhmän edustajien määrää liiton valtuustossa tulee tarkastella ja, että edellisellä kaudella 14 paikkaa valtuustossa tulee tippumaan 13 paikkaan.

– Tämän lisäksi enemmistöryhmä ilmoitti, että jos 13 esittämämme henkilän joukosta löytyy sellaisia ryhmämme jäseniä, jotka jossain vaiheessa ovat kuuluneet enemmistöryhmään, ei heitä tulla enemmistöryhmän puolelta hyväksymään valtuuston jäseniksi, kertoo Lindholm.

– Oma ryhmämme teki kuitenkin itsenäiset päätökset ja päätti esittää valtuuston 13 paikalle myös näitä henkilöitä.  Totesimme, että vaalien tuloksen mukaisesti ei kummallakaan ryhmällä ole oikeutta puuttua toisen ryhmän sisäisiin henkilövalintoihin.

Valtuuston 13 paikasta menetettiin enemmistöryhmän periksiantamattomuuden vuoksi yksi lisäpaikka.

– Neuvotteluissa kokouksen aikana enemmistöryhmä ilmoitti pysyvänsä kannassaan. Tämä johti siihen, että meiltä tiputettiin valtuuston jo pienentyneestä paikkamäärästä vielä yksi paikka pois syystä, että esityksessämme mukana oli ihmisiä, jotka ovat joskus olleet heidän ryhmäänsä.

– Tämä enemmistöryhmän kanta oli mielestämme täysin käsittämätöntä. Ryhmäautonomiaan toisien ryhmittymien sisällä ei pitäisi puuttua. Lisäksi kaikki ryhmämme esitetyistä henkilöistä olivat jo aikaa sitten, ennen vaaleja, tehneet päätöksen liittyä meidän ryhmäämme ja olla ehdokkaana meidän kauttamme edustajakokousvaaleissa. Ihmisille täytyy ammattiliiton sisälläkin antaa oikeus kuulua, tai olla kuulumatta siihen ryhmään mihin itse haluaa, Lindholm painottaa.

Uudistava Vaihtoehto vaaliliiton edustajia SEL:n uudessa valitussa liittohallituksessa on kuusi henkilöä, valtuustoon valittiin 12 henkilöä ja Suomen Elintarviketyöläisten Työttömyyskassan hallitukseen valittiin viisi vaaliliiton esittämää henkilöä.

– Lukuunottamatta liittovaltuuston henkilövääntöä, menivät muut henkilövalinnat ryhmien välillä yhteistymmärryksessä. Uusien valittujen luottamushenkilöinen viisivuotiskausi alkoi välittömästi ja ensimmäiset kokoukset pidetään näillä näkymin elokuussa. Onnittelut kaikille valituille ja vastuullisuutta tuleviin päätöksentekotilanteisiin. Lindholm toteaa.

Edustajakokouksessa tehdyt päätökset ja henkilövalinnat löytyvät liiton nettisivuilta.

Edustajakokouksessa pidettyjä puheenvuoroja löydät nettisivujemme vieraskynä-osiosta.