Hammashoito makeistyöläisille oikeudeksi!

Puheenvuoro SEL:n edustajakokouksessa 9.6.2012.

Timo Tirkkonen, Fazer Makeiset Lappeenranta

Puheenjohtaja, hyvät kokousedustajat

Kuluneen kevään surullisimpia uutisia on ollut LEAF :n Auran tehtaan lopettamispäätös. Taas kerran työpaikat vähenevät alaltamme. LEAF on ollut meille fasulaisille osaltaan kotimainen kilpailija alalla, jossa kansainvälistyminen näkyy kaikkein raadollisimmin. Onkin syytä olla huolissaan koko makeisteollisuuden tulevaisuuden näkymistä Suomessa. Karkin ja pastillintekijät kun tuntuvat jäävän yleisessä keskustelussa vaille puoltajaa. Taannoisessa makeisverokeskustelussa tuntui ajoittain, että kotimaisen makeisteollisuuden merkitystä ei täysin mielletty; ikään kuin tällainen epäterveellinen ala joutaakin hävitä. Tämä tuli sanottuna vain hieman kärjistäen. Ikuisena ”chymoslaisena” ymmärrän omalta osaltani täysin sen tuskan, jonka satavuotisen teollisuusperinteen häviäminen aiheuttaa Aurassa ja koko Varsinais-Suomessa.

Kuten totesin, kansainvälinen kilpailu makeisteollisuudessa on raastavan kovaa. Vastassamme ovat eräät maailman suurimmat yritykset Nestlé,  Kraft,  Mars  jne. Tästä huolimatta meillä Lappeenrannassa valmistettuja karkkeja voi tänään löytää lähes kaikilta maailman lentokentiltä. Marianne-raita on tuttu näky kaikkialla. Makeisteollisuus on siis meillä vientiala, joka osaltaan myös luo myönteistä kuvaa Suomesta maailmalla. Me karkintekijät olemmekin täydellä syyllä ylpeitä ammattitaidostamme.

Suomi elää viennistä, sanotaan. On siis aivan tolkutonta, että valtiovalta vaikeuttaa meidän alan toimintaedellytyksiä omilla veroratkaisuillaan. Meidän tuleekin liittona olla aktiivisia ja ennalta tuomaan valtakunnan päättäjien tietoon makeisteollisuutemme ongelmat. Tämä koskee myös tutkimusta ja tuotekehittelyä. Maassamme on vuosien varrella tehty merkittävää tutkimustyötä esimerkiksi Ksylitolin osalta. Tämän tutkimuksen hedelmät vain ovat valuneet ulkomaisen teollisuuden käyttöön. Tämä ei voi olla miltään osin hyvää teollisuuspolitiikkaa.

Hyvät kokousedustajat

Makeisteollisuuden työolot ovat vuosien mittaan kokeneet suuria muutoksia. Ennen niin käsivaltainen tuotanto on voimakkaasti automatisoitunut. Toistotyön vähentyminen on vienyt työpaikkoja mutta toisaalta vähentänyt rasitusvammoja. Nykyaikaiset tuotantolinjat tuovat omia haasteita, tehostavat tuotantoa sekä kohentavat tuottavuutta. Valittaen on todettava että tämä kohentunut tuottavuus ei näy palkkatasossamme läheskään riittävästi.

Edustajatoverit!

Asia joka myös kaikkia makeistyöläisiä yhdistää on sokeripölyn aiheuttamat haitat hampaille. Tämä onkin meille merkittävä työsuojelullinen ongelma. Esitänkin että ilmainen hammashoito makeistyöläisille lisätään 2014 TES kierroksen keskeisten tavoitteiden joukkoon. Vaadin myös että tästä tavoitteesta sitten pidetään ”täysin hampain” kiinni loppuun asti!

Kiitos!