Kaikki on Perseestä

Työpaikka on perseestä, palkka on perseestä, pomo on perseestä, työajat on perseestä, koneet on perseestä, työpaikkaruoka on perseestä, ilmapiiri on perseestä ja kaiken lisäksi työpaikan pihassa haisee paska! Kuitenkin tutkimusten valossa työllä on suomalaisille valtava merkitys. Sen voisi väittää painivan kodin ja vapaa-ajan kanssa samassa sarjassa.

Isolla työpaikalla on hirvittävän helppo muistaa luottamuksen mennen työnantajaan vuonna -72, räksyttää olemattomista asioista ja jakaa pahaa oloa työkavereiden kesken. Aikanaan eläkeikä, sekä kuolema tulee vastaan tälläkin menolla, mutta halutessaan jokainen voi vaikuttaa oman elämänsä ja työnsä sisältöön, sekä yhteisvoimin työporukalla voidaan kääntää isompiakin rattaita, jos yhteistä tahtoa löytyy tarpeeksi.

Suosittelen jokaista kokeilemaan ainakin yhtenä aamuna töihin menoa hymyssä suin! Emme voi sille mitään, jos nousimme sängystä väärällä jalalla, kaadoimme aamukahvin lehdelle ja pyyhälsimme läpi syksyisen räntäsateen kohti työpaikkaa. Silti vastaan tuleville työkavereille voi toivottaa hyvät huomenet ja joskus jopa hymyillä kaupan päälle. Toiminnalla saattaa olla tarttuvia vaikutuksia työkavereihin ja se voi muuttaa työilmapiiriä parempaan suuntaan. Jos asiaa haluaa jalostaa pidemmälle, kannattaa jossain sopivassa välissä kysäistä työkaverilta päivän kuulumiset tai kertoa lehdestä eilen lukemansa vitsin.

Koneiden, laitteiden ja työympäristön parantaminen voi ollakin jo yksilön näkökulmasta haastavampi projekti korjattavaksi. Työporukan kesken ongelmista keskustellen on kuitenkin mahdollista löytää oleellisimmat ongelmat, jotka sitten on helppo laittaa henkilöstönedustajien hoidettaviksi. Henkilöstön edustajat sitten yhteistyössä työnantajan kanssa laittaa asiat järjestykseen tuottavuuteen ja hyvinvointiin vedoten. Kuntoon tulleista asioista pitää muistaa antaa kiitokset oikeisiin osoitteisiin, jotta alkuun saatu muutos pysyy oikeilla rattailla.

Parantuneen tuottavuuden siivittelemänä yksilön on helppo vastuuttaa henkilöstönedustajat vaatimaan tuloksesta työntekijöille kuuluva siivu tulospalkkion muodossa. Näin on saatu tahkottua monta ongelmaa pois, jos emme kuitenkaan pystyneet poistamaan paskan hajua, niin aina voimme poistaa itsemme vuorotteluvapaan ja opintovapaan merkeissä opiskelujen kautta mielekkäämpään työhön. Aina ei tahdo muistaa, että kotimaassamme on maailman parhaat opiskelu mahdollisuudet.

Ihmeitä tehdään hetkessä ja mahdottoman tekeminen ottaa aikansa!

Matti Karimäki

varatyösuojeluvaltuutettu

HK Ruokatalo Oy, Eura

 

Valtakunnallista työsuojeluviikkoa vietetään jälleen viikolla 43 (24.10.-30.10). Vuoden 2011 teemana on työpaikkojen kunnossapito. Lue lisää työsuojeluviikosta osoitteesta www.selry.fi/tyosuojeluviikko