Totuuden kanssa pärjää aina

SEL:n edustajakokous uurnavaalien ensimmäinen äänestyspäivä alkoi tänään. Työpaikoilla ja ammattiosastojen järjestämissä yleisissä vaalitilaisuuksissa on vielä jokaisella SEL:n äänioikeutetulla jäsenellä mahdollisuus äänestää valitsemaansa ehdokasta, jos postivaaleissa ei ääntään käyttänyt. Itse Vaaliliitto A Uudistavan Vaihtoehdon ehdokkaana, olen yrittänyt omassa vaalityössäni tuoda esille niitä erilaisia vaihtoehtoja, mitä minä ja koko ryhmämme ajavat liiton toimintaan.

Ennen postivaaleja julkaistussa Leipää!-lehdessämme, kerroin otsikolla ”SEL voisi raahautua ylös poteroistaan” niistä ongelmista, mitkä vaivaavat SEL:a, käyttäen esimerkkinä itse parhaiten tuntemaani leipomoalaa. Tästä kirjoituksesta olen saanut palautetta liiton enemmistöryhmän puolelta, mietin vain, että toimiiko vanha sananlasku ” Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa” tähänkin?

Olemme omassa ryhmässämme viljelleet lausetta, totuuden kanssa pärjää aina. Me olemme valmiita vastaamaan sanoistamme, teoistamme ja kantamaan kortemme kekoon avoimemman, osallistavan ja jäsenten tahtoa kunnioittavan liiton eteen. SEL:n tes-politiikka on tietysti liiton yhteinen asia, mutta se ei saa poissulkea avointa, sisäistä ja rehellistä keskustelua. Milloin tätä keskustelua käytäisiin, ellei edustajakokousvaalien alla?

Ammattiliiton tehtävänä on ajaa jäsenten etuja. Meillä jäsenillä on näissä vaaleissa mahdollisuus päättää siitä, miten näitä etuja SEL:ssa ajetaan. Esimerkkinä nostan jälleen kerran leipomoalan sopimuspolitiikan ongelmat, päivätyön määrä alallamme lisääntyy ja tämä tarkoittaa jatkuvasti palkkakehityksen laskua. Mielestäni SEL:n täytyy lähteä rohkeasti kehittämään leipomoalan työehtosopimuksia, jotta leipomoalan palkat pysyvät mukana yleisessä kehityksessä. Tämä koskee myös muita sopimusaloja, jo tiedossa olevia ongelmia ei saa lakaista maton alle.

Kauppojen omat tuotemerkit uhkaavat kotimaista elintarviketeollisuutta ja tätä kautta alamme työpaikkoja. Ulkomailta tuleva työvoima toimii yhä useammin vuokratyöfirmojen kautta, jolloin ammattiliittojen tehtävä valvoa työehtojen noudattamista vaikeutuu. Elintarvikealan raskas työtahti ja pakkotahtisuus ovat omiaan rapauttamaan työntekijöiden terveyttä. Lähtökohta pitää olla, että myös kotimaisen ruuan tekijät voivat jäädä terveenä eläkkeelle. Ammattiosastojen toiminta täytyy saada jäseniä lähemmäksi, ei vain toiminnaksi, joka täyttää sääntöjen määrittämät pakolliset velvoitteet ja järjestää kerran vuodessa bussikuljetuksen liiton retkeilypäiville. Aktiivista alueellista edunvalvontaa täytyy pystyä kasvattamaan ammattiosastojen ja toimivan luottamusmiesverkoston kautta. Koko jäsenistömme yhteiskunnallista osaamista ja ymmärrystä työehdoista täytyy pystyä laajentamaan. SEL:n tulee ammentaa omaan toimintaansa ajatuksia entistä enemmän suoraan kentältä, jäsenäänestyksiä tulisi järjestää useammin, esimerkiksi työehtosopimusneuvotteluissa. Nämä ovat asioita, jotka eivät mielestäni nyt toteudu. Asioita, joihin täytyy saada muutos, jos haluamme, että SEL on vahva työntekijöiden edunvalvoja myös jatkossa.

Nämä edellä luetellut asiat ovat syitä, miksi minä ja 193 muuta henkilöä olemme ehdolla näissä vaaleissa. Me haluamme muutosta. Haluatko sinäkin? Nyt on aika vaikuttaa. Jos et siis vielä ole käyttänyt äänioikeuttasi, tee se nyt.

Simo Pynnönen

SEL:n liittovaltuuston 2. varapuheenjohtaja
pääluottamusmies, Vaasan Oy Jyväskyllä