Työsuojelu, työturvallisuus ja työhyvinvointi

Mitä eroa sitten noilla asioilla on? No, työsuojelu on suojelua, työturvallisuus on turvallisuutta ja työhyvinvointi kokonaisvaltaista toimintaa. Näinhän monesti ajatellaan vai mitä.

Oikeastaan kaikkia kuvastaa se miten vaikeaa on toimia välillä työsuojeluvaltuutettuna nykypäivän kiireen ja globaalin talouden keskellä. Monesti törmää yrityksissä siihen tosiasiaan kun ajatellaan työsuojeluvaltuutetun tehtäviä, niin nehän ovat ”työsuojeluasioita”. Niin ovat, mutta mihin se turvallisuus/työhyvinvointi jäi?

Turvallisuus tulee monesti vasta sitten kun lähdetään tarkastelemaan niitä työsuojeluasioita. Eikö ole monimutkaista, ei minusta jos ajattelee asiaa työhyvinvoinnin näkökulmasta. Siihen katekoriaan kuluu kaikki osa-alueet, siis aivan kaikki esim. siitä lähtien kun työntekijä lähtee aamulla töihin. työpaikalla työskentely ja lopuksi töistä kotiin meno. Siihenhän sitä jo mahtuu työntekijän työhyvinvoinnin parantamista työpaikalla.

Työsuojeluvaltuutetun työhön kuuluu myös paljon muutakin mm. osallistumista kone- ja laitehankintoihin, rakennussuunniteluun, tapaturmien/läheltä-piti tapahtumien tutkimiseen ja kaikkea niihin muihin, mitä työturvallisuulaki ja työsuojelunvalvontalaki antaa mahdollisuuden ja tietenkin jos yritys haluaa sinun osallistuvan edellä mainittuihin. Ei myös saa unohtaa niitä muita asetuksia ja standardeja mitä kuuluu oma-aloitteisesti seurata, ottaa esille ja valvoa. On siinä hommaa jos haluaa hoitaa hommansa hyvin.

Toinen asia on sitten saako puolelleen yrityksen johdon! Se on oikestaan ainoa tapa parantaa työhyvinvointia kokonaisvaltaisesti kaikilla osa-alueilla. Muuten toimintatapa on niin sanottua ”tulipalojen sammuttelua”.

Kun itse on kokopäivätoiminen välillä tulee mietittyä sitä miten pienten työpaikkojen työsuojeluvaltuutetut sitten näitä hommia hoitavat, eivät oikestaan mitenkään jos yritys katsoo TES:in mukaan valtuutetun vapautuksen. Koittaa siinä sitten parina tuntina viikossa, jos sitäkään kehittää omaa vaikuttamista ja kehitystä työhyvinvointi-asioiden hoitamiseen yrityksessä.

Ehkäpä me työsuojeluvaltuutetut sitten 4 vuoden päästä saamme oikeudenmukaisen vapautuksen työstä asioiden hoitamiseen, ehkä..? Hommia kuienkin tulee koko ajan lisää ja asiansa osaava työsuojeluvaltuutettu on kullanarvoinenasia työntekijöille ja koko yritykselle.

 Hyvää valtakunnallista työturvallisuusviikkoa kaikille ja mukavaa talven odotusta, kyllä se joulukin sieltä tulee.

Hannu Mäkelä

työsuojeluvaltuutettu, Snellman Pietarsaari