Viinamiehen ploki

Tervehdys täältä valtion viinatehtaalta, Koskenkorvalta. Paljon on sattunut viimeisimmän plokikirjoitukseni jälkeen, jota ei kyllä ikinä ole ilmestynyt, tämä on ensimmäinen kerta. Otetaan siis opiksi ja yritetään jatkossa olla vähän reippaampia kirjoitusmiehiä.

Omalla työpaikallani aloitin pääluottamusmiehen hommat vuodenvaihteessa. Varapääluottamusmiehen ja ammattiosaston puheenjohtajan tehtäviä on tullut hoideltua jo toistakymmentä vuotta, joten ihan uutta tämä edunvalvontatyö työmaalla ja esille tulevat asiat eivät ole.

Yhtiömme toimii tällä hetkellä kuudessa maassa ja henkilömäärä on noin 1200. Alko, mihin aikoinaan vuonna 1987 tulin töihin, on kokenut melkoisen muutoksen eikä sille loppua näy. Firman strategia ja kasvunäkymät menevät globaalimpaan suuntaan ja se saattaa tuoda mukanaan myös uhkia työntekijöiden suuntaan. Suomenmaassa kun ei juuri enempää alkoholin kulutusta saada kasvatettua, niin kasvu on haettava muualta. Ekonomit varmasti laskevat, missä viina kannattaa tehdä ja mistä se on edullisempaa kuljettaa, nämä tulokset vaikuttavat myös meihin, tarkkana pitää olla.

Viime aikoina lehdistö on kirjoitellut paljon mm. telakkojen tukemisesta ja valtion omistajuudesta. Asiaan on varmasti monta näkökulmaa ja jokaisella on oikeus olla mitä mieltä tahansa. Totuus on kuitenkin, että kyllä tähän Suomenmaan valtionomistajuuteen tarvitaan enemmän työllisyyttä tukevia toimenpiteitä ja kotimaisten yritysten kasvuedellytysten parantamista. Itse ainakin näen, että oma suomalainen viinatehdas tulee jatkossa olla olemassa, ja jos se edellyttää valtion suunnalta tukitoimia tai vaikka alkoholiveron laskemista, olkoon niin.

Muuan Juhana Vartiainen on myös saanut palstatilaa kohtuu paljon. Vaikka en hänen järjenjuoksustaan mitään tiedä, niin tästä esitetystä palkka-alesta olen varmasti eri mieltä! Hämmästelen suuresti, jos seuraavia työehtosopimuksia tehtäessä ei missään vaiheessa työnantajapuoli puhu nollakorotuksista tai vastaavista alennusmyynneistä. Tämä on myös mahdollisesti edessä elintarvikealalla. En pitäisi myöskään oman työantajani avausta asiasta ollenkaan poissuljettuna. Sen aika näyttää, mutta työmies ja nainen ansaitsevat palkan, jolla voi elää. Meidän alalla ei ole mahdollista alentaa palkkoja, vaan alet ja muut hömpötykset kuuluvat joulukaupan jälkeiseen aikaan.

ps. Niin ja olenhan jo ehtinyt työnantajan kulttuurikoulutukseenkin. Siellä kerrottiin meidän yhtiön uudesta kulttuurista. Meillä on täällä kaikilla kivaa ja tämä on mukava työpaikka, tänne on kiva tulla töihin ja kaikkea ihanaa… Joten hakekaa ihmeessä meille hommiin! Siellä myös kerrottiin, että enää ei saa valittaa esim. työssä olevista epäkohdista, ellei ole parannusehdotusta valmiina.. Mielenkiintoista eikö totta?

pps. Talvipäivät lähestyvät Seinäjoella (9.-10. helmikuuta) ja olen ollut järjestelytoimikunnassa mukana. Meillä alkaa olla kaikki valmiina, tervetuloa Seinäjoelle! Nimeltä mainitsematon sanoi: että tulukaa kattomaan, kun asiat tehdään pohojanmaalla vähä paremmi ku muualla!!!!