Ammattiliiton ja työttömyyskassan jäsenyys nuorille hintaan 49 €?

Ammattiliiton täysijäsenyys voitaisiin mielestäni tarjota 18-20 -vuotiaille hintaan 49 euroa. Kyseisen ikäluokan nuoria on  koko SAK:n jäsenkentästä 3,2 prosenttia.

Ajatukseni on, että 18 vuotta täyttänyt nuori voi liittyä ammattiosaston jäseneksi ja määräaikaisuus kestää 20-vuotiaaksi asti. Nuoren henkilön ammattiliittoon liittyessä jäsenyyden hinta olisi koko ajalta 49 €. Tämän jälkeen jäsenyys jatkuu toistaiseksi voimassa olevana.

Kun henkilö miettii ammattiliittoon liittymistä, on ensimmäisenä pointtina raha. Ei niinkään se mitä sillä saa vaan mitä se maksaa. Työsuhteet ovat pääsääntöisesti lyhyitä ja määräaikaisia, koska opiskelut ovat kesken ja miehillä on armeija suoritettavana. Näin ollen jokainen euro on tärkeä ja eikä asioita osata nähdä pitkällä aikavälillä.

Mikäli jäsenyyden hinta olisi vain 49 €, ei hinta olisi enää sellainen kynnyskysymys jäsenyyttä harkittaessa ja antaisi luottamusmiehille paremmat mahdollisuudet selvittää ammattiliiton todelliset hyödyt. Samaan aikaan henkilö olisi mukana oman ammattiliittonsa toiminnassa koko ajan. Uskon, että lähes kaikilla nuorilla uusi tieto menee hyvin perille, koska jokainen on kuitenkin työelämänsä alussa ja koko elämää koskevat arvovalinnat ovat ajankohtaisia.

Lentävät lautaset valvovat nuorten etuja huonosti.

Tänä päivänä nuoret ihmiset eivät ymmärrä työsopimusta tehtäessä, mitä he allekirjoittavat. Samoin on paljon tilanteita, joissa henkilöllä on mahdollisuus ottaa luottamusmies mukaan tueksi ”kahdenvälisiin” keskusteluihin työnantajan kanssa. Hyvien luottamusmiesten tuki on ensiarvoisen tärkeää ja he voivat ensimmäisten vuosien aikana opettaa työelämän pelisääntöjä, jotka muuten pelkän työttömyyskassan jäseniltä jäävät hämärän peittoon.

Jäsenmäärien väheneminen ei koske ainoastaan omaa ammattiliittoani, vaan koko SAK:n jäsenistöä.

Valinta ammattiliiton ja pelkän työttömyyskassan välillä on työelämään tulevalle henkilölle entistä vaikeampaa nykymedian ja kasvavan ay-vastaisuuden vuoksi.

Tuntuu aika häijyltä, että YTK mainostaa tämän tyylisesti: ”Kun vielä ei ole kuljettajan paikkoja lentäville lautasille, niin sitä voit odotella meidän kassan jäsenenä.” Tässä näkee suhtautumisen työmarkkinoihin ja siihen, miten työntekijöitä arvostetaan nyky-yhteiskunnassa. Kuitenkin työmarkkinajärjestöt huolehtivat työntekijän työsuhteesta, työsuojelusta, koulutuksesta ja erityisesti palkkakehityksestä, minkä nuori jäsen huomaa kahden jäsenyysvuotensa aikana.

Kommentit

Kirjoita kommentti

XHTML: Voit käyttää näitä koodeja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>