Avoin kirje työministeri Jari Lindströmille

Arvoisa ministeri Jari Lindström, valtaosa meistä SEL:n työehtosopimuksen piirissä olevista Kaslink Foods Oy:n työntekijöistä, päätimme lähestyä Teitä avoimella kirjeellä. Haluamme tällä kirjeellä kertoa teille mietteemme työttömien aktivointimallista ja kertoa perustietoa työttömyydestä.

Työttömien aktiivimallissa ajatuksena on, että jos olet aktiivinen niin työttömyysturvaasi ei leikata, tai ainakin näin Te olette sen kansalle myyneet. Tämä ei kuitenkaan ole totta: Työttömyysturvaa leikataan 4,65 prosenttia riippumatta siitä, kuinka aktiivisesti olet töitä etsinyt. Ei riitä, että olet ollut aktiivinen ja hakenut työtä, vaan teidän mallissa pitää työllistyä! Oletamme, että työministeri on tietoinen siitä faktasta, että työnantaja tekee päätökset siitä ketä palkkaa töihin, ei suinkaan työnhakija? Näin ollen on väärin rangaista työnhakijaa siitä, että työnantaja ei palkkaa hakijaa työhön, onhan työtön hakenut töitä aktiivisesti.

Aktiivimallin toinen merkittävä epäkohta on eriarvoisuus. Taas oletamme, että työministerin täytyy tietää työtilanne Juuassa kuin Helsingissä. Työministerin täytyy ymmärtää, että on aivan eri asia olla työttömänä Juuassa kuin Helsingissä, koska työllistymismahdollisuudet ovat aivan erilaiset. Tähän kohtaan joku kokoomusministeri älähti, että pitäisi muuttaa työn perässä Helsinkiin: kyllä edellytämme juukalaista työtöntä muuttamaan Helsinkiin muutaman tunnin siivoustyön perässä. Ajatuksemme kokoomusministerin sammakosta eivät ole julkaisukelpoisia, joten emme kirjoita niitä tähän.

Tämä teidän työttömien aktivointimalli ei ole mitään muuta kuin työttömyysturvaleikkuri, naamioituna hienon ja positiivisen sanan, aktiivisuus, taakse.

Toinen päivä helmikuuta torilla on kymmeniä tuhansia ihmisiä kertomassa myös Teille arvoisa työministeri mietteensä ja ajatuksensa hallituksen aktiivimallista, kehotammekin teitä kuuntelemaan herkällä korvalla.

Aktiivimallin hylkäysehdotus tulee kansalaisaloitteen myötä käsittelyyn. Me Kaslink Foodsin työntekijät olemme kaikki sen allekirjoittaneet, kuten yli 130 000 ihmistä ympäri Suomen. Esitämmekin teille työministeri Lindström, että otatte kätenne pois porvarin hunajapurkista ja alatte tekemään sitä työtä mitä olette luvanneet vaalipuheissanne. Uskomme että kymenlaaksolaiset äänestäjänne antavat anteeksi teidän hairahduksenne, jos teette kaikkenne aktiivimallin kaatamista koskevan aloitteen ajamiseksi ja mitään aktiivimalli kakkosta ei luoda karensseineen. On ihan normaalia ja hyväksyttävää että virheitä tapahtuu, nyt vaaditaankin suoraselkäistä politiikkaa, missä virheet myönnetään ja korjataan.

Kouvolassa 29.1.2018

Kaslink Foods Oy:n Työntekijät

Kommentit

Kirjoita kommentti

XHTML: Voit käyttää näitä koodeja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>