Duunari, käytä ääntäsi!

Toukokuussa, 22-25.5.2014 Suomesta valitaan 13 edustajaa (Meppiä) 751 jäseniseen Euroopan Unionin parlamenttiin.

Itsekin joskus sorruin ajatteluun, ettei sillä ole mitään väliä ketä siellä istuu liksaansa nostamassa.  Asiaa kun tarkemmin pohti, niin EU:n työelämälainsäädännöstä tulee paljon asioita, jotka vaikuttavat suoraan myös meihin. Vuosiloman sairausajan karenssi poistui (kotimaan lainsäädäntöä) EU:n päätöksillä. Euroopan unionissa käsitellään muun muassa työajan joustoja, ulkomaisen työvoiman pelisääntöjä, työturvallisuutta. Ei ole siis yhdentekevää ketä siellä asioista päättää.

EU:n parlamentissa jako on poliittisesti samantyyppinen kuin Suomessa. Porvarit ja kristilliset kulkevat kimpassa ja sosialistit demokraattien kanssa kimpassa. Edellä mainitun, kahden isoimman ryhmän lisäksi on selvästi pienempiä ryhmiä kuten vihreät, liberaalit (keskustalaiset) yms.

Karkeasti sanoen. Jos porvarit voittavat EU-vaalit: työnantajalähtöisiä joustoja lisätään ja parannuksia työoloihin ja ehtoihin saa ”toivoa talkoilla”.
Jos taas työväen puolueet voittavat: työlainsäädäntöä parannetaan koko EU:ssa ja se taas parantaa meidän suomalaisten kilpailukykyä EU:n sisällä, kun kaikki lähestyvät samoja pelisääntöjä. Aina parannukset eivät sada suoraan meille, koska voi olla, että omat lakimme ovat jo yli unionin.

Ongelmahan ei ole se, että kaveri Balttiasta vie työpaikan, vaan se, että työnantaja voi (ja) käyttää sitä baltialaista kaveria puolet halvemmalla ja vieläpä muutenkin poljetuin työehdoin. Yhtenäinen Eurooppa työehtojen ja olojen suhteen on vielä matkalla ja matkalle se myös nääntyy, jos me emme pidä siitä meteliä. Edes sellaiset asiat kuin ammattiyhdistys ja järjestäytyminen eivät ole kaikissa Euroopan maissa vielä itsestään selvyyksiä.

Porvareiden liittouma on tällä hetkellä EU:n parlamentissa selkeästi isoin ryhmä, joten työtä on tehtävänä ja työväen puolueiden sisäisen kähinän, valtataistelun ja mustamaalauksen sijaan, nyt pitäisi viimeistään energioiden keskittyä yhteisen hyvän nimissä siihen, että kaikki duunarit heräävät äänestämään. Aina kun duunarit nukkuvat vaaleissa, se suosii porvarillisia ryhmiä. Äänestäminen on oikeus, jonka työläiset ovat meille hiellä, verellä ja kyyneleillä ajaneet.

Jos et löydä listoista mieleistäsi ehdokasta AY- väen puolelta, joita rehellisyyden nimissä saisi olla listoilla enemmänkin teollisuuden asiaa ajamassa, niin meidän selliläisten täytyy kuitenkin muistaa myös se, että suomalaiset tuottajat; viljelijät, karjan kasvattajat, maidontuottajat yms. ovat kanssamme samassa veneessä tässäkin suhteessa. Jos EU ei anna viljelijälle edellytyksiä elinkeinolleen Suomen oloissa, se heijastuu suoraan myös meidän työpaikkoihimme. Jos arvostat työpaikkasi pysyvyyttä, niin ääni vasemmalta on oikea teko.