Eroon nollasopimuksista!

Tällä hetkellä käynnissä oleva kansalaisaloite nollatyösopimusten kieltämiseksi osuu tärkeään epäkohtaan. Mikä työsopimus on sellainen, jossa ei ole määritelty työaikaa? Näitä niin kutsuttuja nollasopimuksia tarjotaan ja solmitaan usein pätkätyöntekijöille. Niille, jotka kutsutaan töihin tarvittaessa, esimerkiksi toisten sairastuessa tai, jos työpaikalla onkin yllättävä kiire.

Nämä nollatyösopimuslaiset elävät päivästä toiseen epävarmuudessa – koska on töitä ja koska ei. Usein työpaikoilla joudutaan pähkäilemään myös tilanteita, miten nollatuntisopimuksesta pääsisi eroon. Kyseessä on kuitenkin sopimus, jonka irtisanominen yksipuolisesti työntekijän puolelta johtaa pahimmillaan työttömyysturvan karenssiin.  Työnantajalla ei taas ole mitään syytä irtisanoa sopimusta – eihän se häntä mihinkään velvoitakaan.

Nollasopimus on kuin roikkuisi jatkuvasti löysässä hirressä. Olet työsuhteessa mutta et saa kuitenkaan palkkaa, et korvauksia, koska et ole töissä. Nollasopimuslainen sairastaa usein omalla kustannuksellaan. Työvuoroja on harvoin merkitty eteenpäin niin pitkälle, että voisit suunnitella elämääsi. Pekkaskertymät voivat jäädä pitkäksi aikaa taloon sisälle, lomailet vain silloin, kun sinua ei ole hälytetty töihin, eli palkatta omalla ajalla tämäkin.

Nollasopimukset ja vuokratyö ovat arkea myös elintarvikealalla. Omalla työpaikallani luottamushenkilöiden kesken ja ammattiosastossa olemme ottaneet ilolla vastaan kansalaisaloitteen – juuri tämänlainen toiminta on sitä, mitä ammattiyhdistysliikkeen tulee tehdä!

Aion itse kerätä kansalaisaloitteeseen nimiä omalta työpaikaltani. Näin jokainen joka kokee, että nollasopimukset ovat työläisen kannalta huono vaihtoehto voi osoittaa mielipiteensä helposti. Allekirjoittamalla aloitteen meillä on mahdollista saada aikaan lakimuutos!

Lupaan, että yritän saada työpaikaltani ainakin 50 nimeä kansalaisaloitteeseen. Entä sinä, montako lupaat?