Hyväksynkö heikennykset vai äänestänkö?

Oletko miettinyt äänestämistä seuraavissa vaaleissa? Jaa missä vaaleissa? No Euroopan parlamentin vaaleissa tänä keväänä, joiden varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina 25.5.2014!

Jollet vielä ole päättänyt asiasta, niin suosittelen lämpimästi äänestämistä. Vain äänestämällä voi vaikuttaa meidän duunarien asemaan. Mitä siitäkin tulisi, jos siellä EU:ssa olisi ainoastaan porvareiden edustus? Yrityksien ja rahamaailman vaikuttajien ääntä vain kuultaisiin ja tehdyt päätökset eivät varmasti olisi mairittelevia tämmöisen suomalaisen elintarviketyöntekijän arjen parantamiseksi.

Olen monesta suusta kuullut, että ei siitä äänestämisestä mitään hyötyä ole. Onko siis järkevämpää jättää äänestämättä?  Kysyn vaan, että miksi? Äänestämättä jättäminen ei ole mielipide.  Parhaiten kuitenkin jokainen voi omaa asiaansa ajaa etsimällä ehdokkaan, jonka vaalilupaukset ja sloganit iskevät parhaiten omaan maailmankatsomukseen.

Direktiivit ja asetukset ovat EU:ssa tehtävää lainsäädäntöä, jotka valmistellaan komission ehdotuksen pohjalta, joko jäsenvaltioiden välisissä neuvotteluissa tai jäsenvaltioiden sekä Euroopan parlamentin yhteistyönä. Asetukset tulevat välittömästi voimaan myös Suomessa. Direktiiveissä puolestaan määritellään tavoitteet, jotka Suomen tulee toteuttaa kansallisesti esimerkiksi muuttamalla tarvittaessa omaa lainsäädäntöään. Suurin osa siis meitä kotona ja arjessa koskevista direktiiveistä ja asetuksista päätetään EU-tasolla, eipä täällä kotimaassa tai omassa kunnassa enää niin hirveästi päästä vaikuttamaan, vahva vaikuttamisen paikka on siis toukokuussa.

Jos jätät äänestämättä, niin hyväksytkö samalla heikommat ehdot myös tänne? Nämä tulevat vaalit päättävät jälleen meidän suomalaisiinkin vaikuttavan yleisen yhteiskunnallisen suunnan.  Mun mielestä meidän kaikkien työntekijöiden tulisi äänestämällä puolustaa Suomessa saavutettuja hyviä asioita. Voisi muu Eurooppa, Kreikat yms. ottaa ennemmin mallia meistä, eikö vaan? Äänestämättä jättäminen voi vaan aiheuttaa sen, ettei kohta ole mitään etuja, joita puolustaa, jäljellä.

Kun minua kysyttiin vaalitoimitsijaksi vaalilautakuntaan äänestyspäivälle, niin tietty lupauduin. Heti perään alkoikin jo mietityttään. Vaalipäivä on kuitenkin ihanan keväinen, aurinkoinen ja ylipäätään viikonloppu jolloin kaikilla on niin paljon kivaa tekemistä. Kaikki nämä asiat varmasti pitävät äänestyskopit tyhjänä. Eli tee palvelus ja tule äänestämään, piristä päivääni vaalitoimikunnassa. Tulee muuten piiiitkä päivä istua ja tuijotella pitkin seiniä.

ps. SAK ja muut palkansaajakeskusjärjestöt ovat avanneet yhteisen Ääniä Suomesta -kampanjan. Siellä on muutama ihan hauska youtube -video, jotka kannattaa käydä katsomassa.