Korona ja aluejärjestöjen rahat

Jos pitäisi nimetä yksi asia, joka on merkinnyt suurinta muutosta yhteiskunnassa ja työpaikoilla viime vuosina, olisi koronavirus eturivin ehdokas. Jokainen meistä on huomannut sen vaikutukset omassa elämässään. Matkustamista on rajoitettu, hetken aikaa myös maamme rajojen sisäpuolella. Urheilusta ja kulttuurista nauttivat ovat joutuneet siirtymään kenttien laidoilta, katsomoista ja teattereista kotisohvan puolelle. Lapset olivat varmaankin tyytyväisiä, kun kouluun ei tarvinnut mennä. Kansalaisia kehotetaan välttämään turhaa liikkumista, käsienpesua korostetaan ja käsidesit myytiin kaupoista loppuun.

Korona on tuonut omat vaatimuksensa ja hankaluutensa myös työpaikoille. Moni ala on ollut ennennäkemättömässä kriisissä. Yrityksiä on tuettu hallituksen toimesta miljardien tukipaketeilla, työttömien asemaa on myös pyritty parantamaan. Konkurssit, lomautukset ja uudet väliaikaiset muutokset työehtoja koskevassa lainsäädännössä ovat teettäneet töitä meidänkin liiton henkilökunnalle ja luottamushenkilöille.

Kesän alussa keskustelimme SEL:n Häme-Keski-Suomen aluejärjestön hallituksen kokouksessa koronan aiheuttamista muutoksista toiminnassamme. Olimme järjestäneet budjetin sallimissa rajoissa mahdollisimman paljon toimintaa alueemme jäsenille. Näytti kuitenkin pahasti siltä, ettei suunniteltuja tapahtumia voisi järjestää. Osa tapahtumista oli jo peruttu. Jokavuotinen suosittu perheretki, luottamushenkilöiden ja työsuojeluvaltuutettujen työpaikkatapaaminen, syksyn kurssit ja nuorten risteily tärkeimpinä. Paljon budjetoitua rahaa jäisi käyttämättä. Mitä käyttämättä jääneelle rahalle tapahtuisi?

Aluejärjestöt saavat liitolta tukirahoitusta jäsenmaksujen maksupalautuksena. Liiton käytännön mukaan käyttämättä jääneet rahat vähennetään seuraavan vuoden budjetista. Periaatteena on siis ollut se, että jos rahoja ei käytetä, ei sitä myöskään saa. Aluejärjestöjen hallitukset tekevät varmasti joka vuosi parhaansa suunnitellessaan budjetoitujen rahojen käyttöä jäseniensä hyväksi. Tarkoituksella ei euroja laariin jätetä. Koronavirus aiheutti kuitenkin ylipääsemättömän ongelman, johon ei lääkettä tai vaihtoehtoja taida keneltäkään löytyä. Tässä tilanteessa liiton toimintatapa tuntui epäreilulta ja kohtuuttomalta.

Keskusteluissa tuli esiin myös muita korjausta kaipaavia asioita. Niin luottamushenkilöillä kuin liiton henkilökunnallakin oli epätietoisuutta siitä, missä ja milloin ohjeistuksista oli päätetty. Liiton säännöt eivät tunne aluejärjestölle maksettavien rahojen takaisinperintää, tai käyttämättä jääneiden varojen negatiivista vaikutusta liiton aluejärjestöille maksamaan seuraavan vuoden tukeen. Henkilökunnan keskuudessa näytti myös olevan erilaista tietoa ja tulkintaa asiasta. Alueiden toimitsijat olivat käyneet keskustelua keskenään ja keskustoimiston väen kanssa, mutta ongelma ei jostain syystä näyttänyt saavan ratkaisua.

Vauhdittaaksemme asian käsittelyä päätti SEL:n Häme-Keski-Suomen aluejärjestön hallitus tehdä esityksen elokuun liittovaltuustolle. Puheenjohtajana sain kunnian olla asiassa äänitorvena. Esityksessä oli kaksi kohtaa. Ensimmäisessä kohdassa liittoa vaadittiin laatimaan aluejärjestöille selkeät ja yhteneväiset talousohjeet. Toiseksi esitimme, että tänä vuonna koronan vuoksi käyttämättä jääneitä tukirahoja ei perittäisi takaisin, tai että ensi vuoden tukirahaa ei vähennettäisi vastaavalla summalla. Ajatuksena oli, että aluejärjestö voisi ensi vuonna järjestää enemmän tai suurempia tapahtumia nyt peruuntuneiden tilalle. Esitys sai positiivisen vastaanoton. Koronan aiheuttamia negatiivisia vaikutuksia aluejärjestöjen ensi vuoden budjetteihin ei tule. Liitossa ryhdytään myös sorvaamaan talousohjeistusta aluejärjestöille. Toivottavasti tulevina vuosina voidaan järjestää liiton jäsenille runsaasti monipuolista ohjelmaa hyvän, selkeän ja tasapuolisen ohjeistuksen tuella.

Kommentit

Kirjoita kommentti

XHTML: Voit käyttää näitä koodeja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>