Kotimaista kossua kansalle!

Toukokuun alussa julkistettiin valtion lisätalousarvioesitys, jossa rahaa yhteiseen kassaan suunnitellaan saavan myymällä valtion omistuksessa olevia yhtiöitä. Yksi näistä myyntikaavailujen kohteista on jälleen kerran alkoholijuomayhtiö Altia.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun valtion viinatehdasta ollaan myymässä. Viimeisimmät suuret taistelut aiheen tiimoilta käytiin 2000-luvun alussa, jolloin asian ympärille kasvoi kansanliike Pro Koskenkorva, joka halusi säilyttää alkoholiteollisuuden Suomessa.

Maaseudun Tulevaisuudessa haikailtiin viime viikolla uudelleen Pro Koskenkorva liikkeen äärelle. Meidän pääluottamusmiesten ja henkilöstön edustajien näkövinkkelistä katsottuna ajatus ei olisi lainkaan huono.  Valtion oman alkoholitehtaan myynnillä saattaa olla kohtalokkaita vaikutuksia työpaikkoihimme ja pahimmillaan se saattaa aiheuttaa koko perinteisen kotimaisen alkoholiteollisuuden rapautumisen. Suomessa valmistettu juoma ja ruoka ovat puolustamisen arvoisia asioita!

Altiassa työskentelee työlleen sitoutuneita ja motivoituneita työntekijöitä. On surullista, että meineikas ja perinteitä kunnioittava yritys, jonka yksi menestyksen avaimista on osaava henkilöstö, joutuu myyntilistojen kärkipäähän. Ostajia varmasti riittää, Altialla on useita maailmankuuluja brändejä, joita jatkossa on varmasti helppoa ja halpaa valmistaa Suomen rajojen ulkopuolella.

Valtion tulisi mielestämme korjata tehdyt virheensä. Olemme jo vuosikausia joutuneet kärsimään valtio-omisteisen yrityksen huonosta henkilöstöpolitiikasta, joka on johtanut useisiin irtisanomisiin sekä lomautuksiin. Yhtiön pörssiin listaaminen ja myyminen sijoittajille eivät paranna henkilöstön asemaa.  Mahdollinen omistajanvaihdos voisi lyhyelläkin aikajänteellä olla meille työntekijöille ja työpaikoillemme se pahin vaihtoehto.

Meidän mielestämme yhdestä Suomen parhaimmasta myyntituotteesta ei saa luopua. Valtion tulee näyttää esimerkkiä ja lähteä kohti hyvää henkilöstöpolitiikkaa aloittamalla sillä, että työpaikat säilytetään Suomessa. Kotimaisen alkoholipolitiikan vahvuutena tulevaisuudessa on sitoutunut ja pitkäjänteinen työ. Altialla on mahdollisuus kasvaa myös valtion omistamana yrityksenä, tämän työn aloittamiseksi valtion omistajuus tulee säilyttää Altiassa myös tästä eteenpäin.