Lihavero?

Tiedetään, että lihan ja maidon tuotanto kuormittavat ilmastoa. Tarkoittaako se, että ilmaston muutoksen torjumiseksi lihan ja maidon kulutusta tulisi verottaa?
Vastaus: Kyllä.

JOS en pystyisi tekemään mitään muuta ilmaston hyväksi eduskunnassa, ja minun pitäisi äänestää joko lihaveron puolesta tai sitä vastaan, äänestäisin sen puolesta.

MUTTA ennen sitä aion kuitenkin tehdä paljon työtä saavuttaaksemme parempia, ilmastolle suotuisampia ratkaisuja eduskunnassa. Lihavero yksittäisenä toimenpiteenä voi nimittäin koitua ympäristölle ja ilmaston suojelulle lopulta haitalliseksi toimenpiteeksi.

Perusteluni:
Niin Suomessa kuin muissa rikkaissa maissa on tarpeen siirtyä vähitellen ilmastoa kuormittavista elintarvikkeista vähemmän kuormittaviin. Lisäksi yhteiskunnan tulee panostaa kokonaisvaltaisiin ilmastonmuutosta torjuviin toimenpiteisiin.
Ranskassa Macron asetti ilmastonmuutoksen torjumiseksi polttoaineveron. Vero kosketti kuitenkin kohtuuttomassa määrin köyhiä maaseudulla asuvia. Siitä seurasi keltaliivien kapina kaikkea ilmastopolitiikkaa vastaan.

Lihavero todennäköisesti toimisi myös regressiivisesti. Se koskettaisi enemmän köyhiä kuin hyvin toimeentulevia. Lihavero ei tekisi eroa kestävästi tuotetun ja teollisesti tuotetun lihan välillä. Kuitenkin tiedämme, miten Amazonilla kasvatettu pihvi ja suomalaisella laitumella kasvatetun lampaan liha kuormittavat ruokaketjuamme aivan eri suhteessa! Sumatralta kuljetettu palmuöljy on vakavampi uhka ilmastolle kuin Tammisaaressa tuotettu luomumaito.

Tehokas ilmastopolitiikka perustuu tutkimukseen ja asiantuntemukseen. Helpot ratkaisut voivat johtaa haitallisiin seurauksiin niin ympäristössä kuin politiikassa. Lihavero saattaakin vahvistaa vastuullista ilmastopolitiikkaa vastustavien populistien asemaa. Jos emme ole tarkkoja, voivat huonosti perusteltu lihavero ja vastaavat yksittäiset toimenpiteet lopulta vahingoittaa ilmastoa.

Tarvitsemme energiaa säästävää tuotantoa ja kulutusta. Sen toteutumiseksi tarvitaan oikeansuuntaista lainsäädäntöä ja taloudellista ohjausta, kuten hiilidioksidipäästöjen progressiivista verotusta. Eli mieluummin lentovero kuin lihavero!

Edistän siis mieluummin kokonaisvaltaisia rakenteellisesti vaikuttavia toimenpiteitä pistemäisten toimien sijaan. Se onnistuu parhaiten yhteistyössä eri alojen asiantuntijoiden kanssa, ja samalla varmistamme muutoksen, joka on oikeudenmukainen kaikille.

Kommentit

Kirjoita kommentti

XHTML: Voit käyttää näitä koodeja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>