Mässytetään kotimaista!

Helsingin Sanomat kirjoitti syyskuussa, että ruuasta jo neljännes tulee ulkomailta. Tuontiruoka lisääntyy ja suomalaiset ostavat sitä enemmän ja enemmän. Tämä uutinen on elintarviketyöntekijän kannalta huolestuttava, ei tosin yllättävä. Kaikki tiedämme, että ruuan hinnalla on ostosvalintoja tehdessä suuri merkitys. Lisäksi kauppojen valikoimat ovat kaksinkertaistuneet kymmenessä vuodessa. Nämä asiat vaikuttavat ostopäätöksiin. Yhä useammin ostoskorista löytyy ulkomaista juustoa ja leipää. Lidlin paistopisteistä hankitusta ”tuoreesta” leivästä on tullut huippusuosittua samaan aikaan, kun suuret kotimaiset leipomoyritykset tähyilevät halvempien tuotantokustannusten maihin ja siirtävät omia valmistuslinjojaan etelään. Työpaikkojen kustannuksella, totta kai.

Sillä, että kuluttajat vastaavat kyselyihin ja kertovat arvostavansa kotimaista ja lähellä tuotettua ruokaa, ei valitettavasti ole tässä kehityksessä merkitystä. Lähiruokabuumi ei tavoita suuria massoja. Ihmiset menevät halvemman perässä ja kaikilla ei kohta ole edes varaa valita ruokakorin hinnan edelleen kasvaessa ja tulotasojen pysyessä tässä taloudellisessa tilanteessa matalana. Ruuan korkea hinta syö ostovoimaa.

Ruuan kotimaisuusaste on vielä noin 75 prosenttia. Se kuitenkin laskee noin prosenttiyksikön vuodessa. Missä menee kipuraja, jolloin esimerkiksi suomalaista lihaa ei enää kannata tuottaa saati jalostaa Suomessa? Samaan aikaan, kun EU:ssa neuvotellaan 141-maataloustukien tulevaisuudesta Suomen osalta, netissä velloo Lihaton lokakuu –kampanja, lihan tehotuotantoa vastaan. Suomalainen lihanmässytys on kampanjan mukaan lähtenyt lapasesta. Näin alan ihmisenä ja työpaikkojen tulevaisuutta ajatellen on kuitenkin tärkeää, että lihaa mässytetään, kun se vain on kotimaista alkuperää tai kotimaassa jalostettua. Nyt liiton, koko ay-liikkeen ja eduskunnassa päätöksiä tekevien ihmisten pitäisi pystyä pitämään huolta, että jokaisella on ostaa varaa kotimaista ruokaa. Ruuan hinta ei saa nousta ja tulevien palkkaratkaisujen tulee turvata tavallisen palkansaajan ostovoima, kuin myös suuressa kuvassa edesauttaa valtiota ja koko maan vientiteollisuutta.