Miten tehdä maailmasta meille kaikille parempi paikka?

”Tämä planeettamme on paitsi uskomattoman hieno, myös ainoamme. Tehkäämme siis kaikkemme sen pelastamiseksi, mitä enää tehtävissä on.” Näin ovat monet viisaat jo vuosia sitten todenneet. Miksi ei ole siis ryhdytty sanoista tekoihin?

Ei ole helppo nimetä vain yhtä syytä, mutta ainakaan globaali poliittinen tahtotila ei ole vielä saavuttanut sitä pistettä mitä tarvitaan, missä tehdään kaikki, mitä tehtävissä on, että saamme pelastettua maapallon. Liian monet monikansalliset, fossiilisia polttoaineita valmistavat yritykset eivät ole valmiita luopumaan voitoistaan tulevaisuuden pelastamiseksi.

Fossiiliset polttoaineet on korvattava entistä nopeammin uusiutuvilla energiamuodoilla. Tuuli- ja aurinkoenergia on saatava kilpailukykyiselle tasolle verrattuna perinteisiin energiamuotoihin. Ennen kaikkea kehittyvissä maissa – Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa, on mahdollistettava se, että niistä voidaan tehdä realistinen vaihtoehto fossiilisille energiamuodoille.

Kasvihuonekaasupäästöt on saatava kuriin. Esimerkiksi Intiassa elää 1,25 miljardia ihmistä, joista 300 miljoonaa on vailla energiaa kokonaan. Perinteinen kivihiili ei tule kysymykseen ratkaisuksi heidän energiantarpeeseensa. Kiinassa Pekingiä ympyröivä alue kuluttaa saman verran kivihiiltä, mitä Yhdysvallat kokonaisuudessaan. Yhdysvallat irtaantui Pariisin ilmastosopimuksesta, ja käyttää edelleen lisääntyvässä määrin fossiilisia polttoaineita, ollen näin maailman toiseksi saastuttavin valtio Kiinan jälkeen.

Ilmastonmuutoksella on geopoliittisia vaikutuksia. Napajäätiköt sulavat ja tämän seurauksena merenpinta nousee. Kuivuudesta kärsiviä alueita on entistä enemmän. Hirmumyrskyt runtelevat kokonaisia valtioita. Miljoonat ihmiset ovat vaarassa menettää kotinsa. Kaikki nämä yhdessä saavat aikaan sen, että ihmiset hakeutuvat sellaisille alueille, missä heidän on turvallisempi elää. Meidän ja muiden, jotka nauttivat vielä paremmista elinoloista, on velvollisuus auttaa heikompiosaisia. Kaikilla ihmisillä on oikeus asua siellä, missä tuntevat olevansa turvassa.

Äänestä sellaisia päättäjiä, jotka ovat valmiita pysäyttämään ilmastonmuutoksen, poistamaan ympäristöongelmia, huolehtimaan heikommista ja turvaamaan elinolot.

On toimittava nyt ja tehtävä kaikkemme. Meidän kaikkien tehtävänä on muuttaa elintapojamme; sen, mitä ostat, mitä syöt, mitä energiaa käytät. Ilmastonmuutos muuttaa arkeamme pysyvästi ja, jos me emme muuta elintapojamme, luonto tekee sen puolestamme.

 

 

Kommentit

Kirjoita kommentti

XHTML: Voit käyttää näitä koodeja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>