Muutama sana ruuan ja lääkkeiden arvolisäverosta

SDP:n nuorisojärjestö Demarinuoret esitti viime viikolla julkisuudessa alempien arvolisäverojen poistamista kokonaan.

Nuorisojärjestön mielestä tällä toimenpiteellä kartutettaisiin valtion kassaan noin 2,9 miljardin euron verran lisää verotuloja.

Tämä vaatimus on usein ollut demarinuorten listalla siitäkin huolimatta, että SDP puoluehallitus on todennut kannanotossaan, että alv- korotus kohdistuu rajummin juuri niihin, joilla on muutenkin vähemmän rahaa käytettävissä, eli pienituloisiin ja erilaisten etuuksien varassa eläviin.

14 prosentin verokanta koskee ruokaa ja ravintolapalveluja, vielä alempi kymmenen prosentin verokanta koskee lääkkeitä, kirjoja, tilattuja sanoma- ja aikakausilehtiä, kuljetuksia, majoituspalveluja sekä kulttuuri- ja viihdetilaisuuksia.

Elintarvikedemarit emme ole ja emmekä ole olleet samaa mieltä nuorijärjestön esityksistä. Mielestämme tämän kaltaiset uudistukset kohdistuisivat pienituloisiin kansalaisiin, joiden toimeentulosta iso osa menee joka päiväisen elämä välttämättömiin menoihin, kuten esimerkiksi ruuan hankkimiseen.

Mielestäni nuorisojärjestön kannattaisi käyttää ainakin osa ajastaan pohdintaan siitä, miten voisimme rajoittaa aggressiivista verosuunnittelua ja veroparatiisien käyttöä veronkiertotarkoituksiin.

Hyvää alkanutta Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuotta ja Hyvää joulua!

Ari Huuki

Kommentit

Kirjoita kommentti

XHTML: Voit käyttää näitä koodeja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>