Palkalla on pärjättävä!

Yhä useammin köyhä voi olla ihan tavallinen palkkatyössä käyvä työntekijä. Matalat palkat eivät riitä elämisen kustannuksiin. Pidän järkyttävänä sitä, että koulutetut, ammattitaitoiset henkilöt tekevät työtä, josta saatavalla palkalla ei enää pärjää. Se ei riitä asumiseen, ruokaan, uusiin vaatteisiin saati harrastuksiin. Tämä niin kutsuttu palkkatyököyhyys kärjistyy varsinkin kasvavilla kaupunkialueilla, jossa työmatkat ja asuminen vievät suurimman osan tuloista.

Syyllisiä työntekijöiden palkkatyököyhyyteen ei tarvitse kaukaa etsiä. Ammattitaitoisten työntekijöiden ahdinkoon on syynä niin julkinen kuin yksityinenkin työnantaja hakiessaan nopeita pikavoittoja palkkakustannuksista säästämällä. Sen lisäksi, että työntekijöille maksetaan liian vähän palkkaa, myös työntekijämäärät ovat pienentyneet. Raskasta työtä tehdään pienellä palkalla ja vähäisillä resursseilla.

Kun palkka ei riitä elämiseen, on yhteiskunnan tukien kohdistuttava oikeudenmukaisesti ja erilaisten tukimuotojen on toimittava saumattomasti ja ennaltaehkäisevästi. Yhteiskunnan turvaverkon pitää pystyä kannattelemaan jokaista apua tarvitsevaa. Elämiseen riittävä palkka on osoitus ihmisten arvostuksesta. Minä haluan kansanedustajaksi, jotta voin olla varmistamassa, että palkalla pärjää.

Sipilän porvarihallituksen ajama kova oikeistolainen politiikka on murentanut ihmisten elämän turvaverkkoa ja suomalaisen hyvinvoinnin perustuksia. Me, työntekijät, olemme joutuneet maksunaisiksi ja -miehiksi, kohdanneet sanelua, pakottamista ja joutuneet nielemään heikennyksiä työntekijöiden asemaan niin kilpailukykysopimuksen, aktiivimallin kuin jo melkein irtisanomislainkin osalta.

Leikkaukset koulutukseen, hallituksen uskomaton SOTE-sähläily ja uudistamatta jääneet perhevapaat ovat syitä, miksi nyt tarvitaan muutosta. Mielestäni ei ole oikein, että maan hallitus on syyllistänyt työntekijät ja työttömät siitä, että Suomessa on työttömyyttä tai valtionvelkaa. Samaan aikaan se on määrännyt työantajamaksuja työntekijöiden maksettavaksi ja ohjannut suurituloisille verohelpotuksia. Tämä ei ole reilua. Nyt riittää, oletko samaa mieltä kanssani?

Kommentit

Kirjoita kommentti

XHTML: Voit käyttää näitä koodeja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>