Valtionomistajuutta tarvitaan!

Juha Tuomarin puhe SAK:n edustajakokouksessa Tampereella 6.6.2016:

Arvoisa kokousväki, edustajatoverit!

Olen Juha Tuomari Ilmajoelta ja työpäiväni kuluu valtion viinatehtaalla Koskenkorvalla. Tuotteemme tietävät kaikki, uskallan sanoa niin. Olemme melkein osa kansallista sielunmaisemaa. Meillä työskentelee ammattitaitoinen ja työlleen sitoutunut henkilöstö. Koskenkorvan tehdas on lisäksi alueellisesti äärimmäisen tärkeä ja sen elinvoiman tulevaisuuden varmistaminen on ollut meillä jatkuvan taistelun aiheena. Tässä kohtaa ei mikään ole muuttunut. Me aiomme jatkaa viinankeittoa ja mieluiten valtion omistuksessa.

Tänään haluan kuitenkin kertoa mielipiteeni valtion omistajapolitiikasta yleisemmin. Me työntekijät arvostamme valtion omistajuutta ja pidämme sen jatkumista hyvin tärkeänä. Valitettavasti valtion omistajapolitiikka on viime aikoina ollut poukkoilevaa ja poliittisten suhdanteiden armoilla. Ne, jotka aatteellisista syistä vastustavat valtion omistajuutta, ovat viime aikoina uhanneet myydä tuottavia yhtiöitä. Näin silloinkin kun perusteita ei ole.

Valtion omistajuutta on viimeiset vuodet hoidettu hyvin hajanaisesti ja voimakkaan virkamiesvetoisesti. Ministerin vastuulla on kymmeniä yrityksiä ja sen lisäksi on myös Solidium. Kokonaiskuvan hallinta on ministereille hyvin vaikeaa. Tämä taas on luonut tilaa virkamiehille rellestää. Yrityksiä ei myöskään enää kehitetä yhteistyössä henkilöstön kanssa.

Esimerkiksi meillä Altiassa oli henkilöstön edustus yhtiön hallituksessa. Tätä kautta saimme paljon tietoa yrityksen toimintaedellytyksistä yms, sen lisäksi meillä oli mahdollista myös vaikuttaa. Yksipuolisella mahtikäskyllä muutamia vuosia sitten vastaava ministeri Jyri Häkämies poistatti kaikista valtionyhtiöiden hallituksista henkilöstön edustajat. Tänään sama mies vaatii lisää paikallista sopimista.

Eikö tässä ole melkoinen ristiriita? Miten ja missä me sovimme yhtään mitään kun meidät ajetaan pois pöydästä?

Herää myös kysymys jaksetaanko omistajuuteen satsata riittävästi. Olemme useaan otteeseen lähestyneet pääministeri Juha Sipilää toivoen vierailua tehtaallemme. Aikaa ei ole löytynyt. Ei vaikka tehdas on koko maaseudun kannalta äärimmäisen tärkeä.

Hyvät kokousedustajat!

Nyt hallitus on perustamassa uutta yhtiötä valtionyhtiöiden yläpuolelle. Tämä yhtiö ei kehitä eikä pääomita yrityksiä, ainoana tarkoituksena näyttää olevan myyntikuntoon valmistelu. Tällainen johtamiskuvio on epäluottamuslause henkilöstölle sekä yritysjohdolle.

Suomen nousu teollisuusvaltioksi tapahtui osaltaan vahvalla valtion panostuksella myös omistajana. Jos nyt rapautamme kokonaan valtion omistajuuden, murennamme samalla myös omaa tulevaisuuttamme teollisena yhteiskuntana.

Tarvitsemme vahvaa valtion omistajuutta myös tulevaisuudessa! Kiitos!