Vapaus elää, kukoistaa ja sopia

Brittiekonomisti William Beveridge tunnisti viisi epäkohtaa, jotka estävät yksilön kukoistamisen. Ne ovat puute, sairaus, tietämättömyys, elinympäristön kurjuus ja toimettomuus. Ihmisen kukoistamisen ytimessä on vapaus näistä viidestä esteestä. Ja niitä esteitä purkaa tehokkaimmin hyvinvointiyhteiskunta, joka perustuu yhdenvertaisuuteen ja sopimiseen.

Tulevissa vaaleissa äänestäjän kannattaa tarkastella, miten eri puolueet vaaliohjelmassaan vastaavat Beveridgen viiteen kohtaan. Miten eriarvoisuutta vähennetään? Mikä on ennaltaehkäisevän terveydenhuollon rooli? Miten koulutukseen satsataan? Entä ympäristöasioihin? Millaista työllisyyspolitiikkaa halutaan tehdä?

Vapaudesta ei voida puhua ilman mahdollisuuksien tasa-arvoa. Jotta mahdollisuudet ovat aitoja mahdollisuuksia, tulee myös lähtökohtia tasata. Siihen tähtää sosialidemokraattinen yhteiskuntapolitiikka, jossa jokaisella on mahdollisuus onnistua, mutta toisaalta myös epäonnistua. Tällä tarkoitetaan sitä, että yhteiskunnan turvaverkot ottavat yksilön vastaan silloin, kun kaikki ei mene niin kuin Strömsössä.

Samalla toinen vapauden tae on sopimusyhteiskunta, joka takaa rauhan. Vahva ay-liike ja sopimusyhteiskunta ovat myös työnantajan turva. Siksi yhdistymisvapauden ja työntekijöiden turvan puolesta on taisteltava kestävästi ja pitkäjänteisesti. Järjestelmämme perustuu sopimisen ja neuvotteluiden kulttuuriin, jossa etsitään pienin yhteinen tekijä ja tehdään päätökset kolmikantaisesti neuvottelemalla. Tätä on viime aikoina romutettu, jolloin on jouduttu käyttämään viimeistä ja epämieluisinta keinoa: lakkoa. Lakko ei kuitenkaan ole kenenkään päämäärä, vaan viimesijainen keino sanelupolitiikkaa vastaan.

Nyt on aika tuoda eri ryhmät takaisin saman pöydän ääreen ja palauttaa luottamus eri työmarkkinaosapuolten kesken. Luottamus on vapauden ytimessä: silloin ei tarvitse pelätä. Yhdessä me olemme vahvempia.

Kommentit

Kirjoita kommentti

XHTML: Voit käyttää näitä koodeja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>