Vastaus nimimerkki ”Pettyneelle”

SEL:n liittohallituksen ja liittovaltuuston edustajiin voi aina olla yhteydessä liiton toimintaan liittyvissä asioissa. Ryhmämme edustajien yhteystiedot löydät tältä sivustolta ja myös palautelomakkeen kautta voi lähettää kysymyksiä sekä palautetta.

Nimimerkki ”Pettynyt” lähetti meille viestiä:

TES neuvottelut saapuvat piakkoin ja ennen, kuin mitään prosentti tavoitteita asetetaan, olisi meidän päästävä politikoinnista ja liiton jäykästä rakenteesta. Tämän lisäksi on liiton kevennettävä kulurakennetta niin, että tulevaisuudessa voisimme maksaa käypää lakkorahaa. Puolen prosentin nousu on helposti saatavilla leikkaamalla edunvalvojiemme kulukorvauksia. Ne ovat luottamustoimia, joilla ei ole tarkoitus rikastua. Ei ole taida olla enää mitään rajaa, kuinka ay-liike sortaa omiaan.

 Hyvä Pettynyt,

Olen mielissäni siitä, että olet samasta asiasta huolestunut kuin minä. Olemme vuoden takaisesta SEL:n edustajakokouksesta lähtien vaatineet, että liiton taloudelle täytyy tehdä jotain. Mitään konkreettista, euromääräistä tavoitetta emme ole saaneet aikaan. (Liittohallituksessa meitä on kuusi henkilöä, liiton valtaa pitävän ryhmän edustajia 11 henkilöä.) Olemme saaneet liiton johtoryhmältä vain ympäripyöreän paperin talouden tasapainottamiseksi vaikka olemme vaatineet suoria lukuja, mistä säästetään. Toivottavasti asiaan tulee muutos tämän syksy aikana. Lupaan sinulle, että työtä jatketaan.

Politikoinnista emme pääse koskaan eroon. Politiikka vaikuttaa päiväkotimaksuihin, polttoaineen ja ruuan hinnoitteluun sekä moneen muuhun asiaan, myös ay-liikkeen sisällä. Asioiden hoitamisesta ylipäätään ollaan aina montaa mieltä, mikä tapa on oikein ja miten päästään parhaaseen lopputulokseen. Tätä samaa on asioiden hoito myös meidän liitossa ja on mielestäni hyvä, että asioista keskustellaan, mutta kuitenkin yhdessä päätetään miten edetään. Se on mielestäni vaarallinen tie, jos on vain yksi totuus ja sitä kohti edetään.

Lakkorahan nosto nousee keskusteluissa aika-ajoin esille. Veroviranomainen on määrännyt nykyisen summan, joka voidaan verottomana työtaistelutilanteessa maksaa. Mikäli nostaisimme summan esimerkiksi 50 euroon, jouduttaisiin maksamaan veroa.

Mikäli jäsenen lisäveroprosentti olisi 50 prosenttia, niin käteen jäävä summa on silloin 25 euroa, eli jäsen saa 9 euroa nykyistä enemmän. Tässä tilanteessa liiton kassa hupenisi nopeasti, mutta suurin saaja olisi verottaja, ei jäsen. Joissakin ammattiosastoissa lakkopäiviltä maksetaan myös avustusta liiton maksaman avustuksen lisäksi. Miten sinun ammattiosastossa tämä asia on päätetty? Muista, että esimerkiksi tulevassa syyskokouksessa voit esittää asiaa ammattiosaston kokoukselle.

Kommenttiisi edunvalvojien kulukorvauksista; liittohallituksen edustaja saa kokouspalkkiona 220 euroa päivältä. Tästä summasta maksetaan lisäveroprosentin mukaisesti verot yms. maksut. Mikäli lisäveroprosentti on 50 prosenttia, on käteen jäävä summa noin 100 euroa. Mikäli edustaja joutuu kokouspäivään käyttämään esim. pekkasen tai olemaan palkatta ko. päivän, niin voin kertoa, ettei kokouspalkkiolla rikastu. Esimerkkinä: palkan menetys 15 € x 8 h= 120 €, siitä 30 % veroja + eläkemaksut, jää käteen n. 78 €. Erotus on noin 20 €. Tämän lisäksi usein on tilanteita, joissa joudutaan järjestämään lasten päivähoito yms. asiat uudelleen kokouspäivän kohdalta. Omalla kohdallani kokouspäivät matkoineen kestävät noin 12–14 tuntiin.  Mielestäni kokouspalkkio on kohtuullinen, kun ottaa huomioon, ettei kokoukseen voi vain mennä, vaan asioiden selvittely ja perehtyminen vie oman aikansa myös ennen kokousta.

Ystävällisin terveisin